latinica  ћирилица
31/05/2018 |  11:28 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Brčko: Nekoliko puta uvećana izdvajanja za dječju zaštitu i tuđu njegu

Skupština je na prijedlog Vlade Distrikta Brčko izmijenila zakone prema kojima će izdvajanja za dječju zaštitu i tuđu njegu biti uvećana nekoliko puta.

U Brčkom je za tuđu njegu i pomoć izdvojeno najamnje sredstava u okruženju. Za asistenciju tuđeg lica, bez obzira na stepen invalidnosti onoga kome je pomoć potrebna, mjesečno je iz budžeta biti pojedinačno izdvajano 65 KM. Sada je ta pomoć četiri puta veća.

Izmijenjenim važećim zakonima ta pomoć sada iznosi 208 KM, lica sa većom invaliditetom imaće 150 KM, a oni sa manjim 58 KM. Osim toga, mijenja se i odnos prema novorođenoj djeci, pa će majke bez zaposlenja, biti izjednačene sa majkama koje rade.

Umjesto dosadašnjih 15 odsto, dječiji dodatak iznosiće 50 odsto neto-prosječnog primanja.

"Umejsto dosadašnjih 125 KM, sada će biti isplaćivano preko 400 KM, umejsto dosadašnjih tri mejseca sada će se ta naknada primati cijelu godinu nakon rođenja djeteta, odnosno 18 mjeseci, ukoliko se radi o rođenim blizancima", rekao je Esad Kadrić, predsjednik Skupštine Distrikta Brčko.

U Vladi kažu da se diskriminacija nezaspolenih majki morala ukinuti, i da je o povećanju nataliteta u zajednici, potrebno voditi ozbiljnu politiku.

"Na ovaj način smo ispunili jednu vrstu obaveze, a s druge strane pokušali smo i da kroz povećanje nataliteta dječiji dodatak, odnosno materinski dodatak za novorođenu djecu utičemo pozitivno na natalitetnu politiku na prostoru Distrikta", istakao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta.

Problem sa natalitetom izražen je i zbog odlaska mladih, koji u potrazi za egzistencijom napuštaju ovaj grad.