latinica  ћирилица
31/05/2018 |  11:53 | Autor: SRNA

Šumama Srpske prestižni sertifikat

Јavno preduzeće Šume Republike Srpske dobile su prestižni FSC sertifikat za gazdovanje šumama, koji znači da se šumom i šumskim zemljištem gazduje prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima, rekao je Srni portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Macanović.
Šume Republike Srpske -
Šume Republike Srpske

"Na ovaj način šumarstvo Srpske ulazi u sam vrh svjetskih trendova jer je po FSC standardima sertifikovalo površinu državnih šuma u svim šumskim gazdinstvima koja se nalaze u sastavu `Šuma Republike Srpske`", što u svjetskim razmjerima predstavlja izuzetan rezultat", rekao je Macanović.

Govoreći o FSC sertifikatu, Macanović je naveo da je "povećana društvena svijest o uništavanju i degradaciji šuma dovela do toga da se potrošači žele osigurati da kupovinom drveta i drugih proizvoda šume neće doprinijeti uništavanju, već pomoći očuvanju šumskog bogatstva za budućnost".

"Odgovarajući na takve zahtjeve, pojavile su se međunarodne organizacije koje su izradile standarde koje je potrebno zadovoljiti kako bi se steklo pravo na zaštićenu markicu koja je prepoznatljiva i označava proizvode koji su nastali odgovornim gazdovanjem šumama", pojasnio je Macanović.

Prema njegovim riječima, na osnovu toga razrađene su procedure kojima se ispituje da li oni koji gazduju šumama i šumskim zemljištem poštuju odredbe međunarodno priznatih standarda za sertifikaciju gazdovanja šumama.

"FSC standardi su zasnovani na principima i kriterijumima koji vode brigu o ekonomskim, socijalnim i ekološkim komponentama gazdovanja šumama. Cilj programa FSC je da se promoviše ekološki odgovorno, društveno korisno i ekonomski održivo gazdovanje u šumama u svijetu tako da se ustanove opštepoznati standardi koji će se priznavati i poštivati", napomenuo je Macanović.