latinica  ћирилица
04/06/2018 |  16:29 ⇒ 18:39 | Autor: RTRS

Posljednje kiše uništile rod trešnje u majevičkim selima Tutnjevac i Dragaljevac

Posljednje kiše uništile su rod trešnje u selima Tutnjevac i Dragaljevac, na području Majevice, gdje se nalaze i najveće plantaže trešnje u ovom kraju. Više od 70 odsto roda je propalo zbog pojave truleži.

Nakon posljednje kiše, Rade Gavrić nije mogao ubrati ni jedan kilogram trešnje na svojoj plantaži. Za tri dana na stablu je istrulio kompletan rod.

"Pale su veće količine kiše za kratko vrijeme. Bukvalno, za 40 min je palo je 40 litara kiše i moja pretpostavljam da je usljed pljuska nešto naškodilo plodu trešnje i sad imamo ovo što se desilo", ističe Gavrić.

Sve agrotehničke mjere u zasadu je obavio. Rane sorte je obrao prije kiše, a sortu "herc" koja je tek stigla za berbu nije uspio spasiti.

"Urađena je kompletna zaštita lista, zaštita ploda od crvljivosti, zaštita od trulenja , ali nije to to, ništa nije pomoglo", žali se Gavrić.

Poljoprivredni stručnjaci kažu da je to česta pojava u zasadima trešnje i treba preventivno djelovati u kišnom periodu.

"To je trulež plodova, monilija fruktigena. Može biti i siva trulež, što je u ovom slučaju izraženo i spriječava se preventivnim tretiranjem, neposredno prije najavljenih padavina, ako su voćnjaci u fazi sazrijevanja", pojašnjava Gordana Gajić, inženjer zaštize bilja.

U ovakvim situacijama treba koristiti preparate sa kratkom karencom od jedan do sedam dana, vodeći računa o vremenu berbe. Ako je vrijeme nestabilno, i kiše česte u vrijeme zrenja, potrebno je uraditi dva do tri tretmana. kako bi se zaštitio plod.