latinica  ћирилица
07/06/2018 |  13:47 | Autor: SRNA

Đurić: Međunarodna zajednica da reaguje zbog velikoalbanske carinske unije

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je danas međunarodnu zajednicu da reaguje na stvaranje velikoalbanske carinske unije između Prištine i Tirane, ukoliko "ne želi stvaranje velike albanske države na Balkanu".
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je ocijenio da je Priština, usvajanjem odluke o stvaranju jedinstvene carinske zone sa Albanijom, potvrdila postojanje velikoalbanske carinske unije.

"Usvajanje odluke, kojom se ukidaju posebne carine i stvara jedinstvena carina između naše južne pokrajine i Albanije, treba nazvati pravim imenom - to je stvaranje velikoalbanske carinske unije i odluka na koju međunarodna zajednica mora da reaguje", rekao je Đurić za Televiziju "Pink".

Prema njegovim riječima, takva vrsta politike može da dovede do ozbiljne destabilizacije prilika, a potpuno je suprotno rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN i svim drugim međunarodnim dokumentima.

Đurić je rekao da se i na tom primjeru vide stvarne namjere Prištine.

"Uveren sam da ovakvu politiku ne bi smeli da sprovode da nemaju podršku dela međunarodne zajednice", rekao je on.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da javnost bude obaviještena o svemu.

"Pritisci na našu zemlju su sve veći, o tome je pričao predsednik Srbije Aleksandar Vučić", rekao je Đurić.

On je pozvao je EU da se izjasni o stavovima šefa delegacije EU u Prištini Natalije Apostolove, koja je za učestale napade Albanaca na Srbe u južnoj srpskoj pokrajini rekla da je to "vraćanje milo za drago".

Đurić je istovremeno ocijenio i da takvim reagovanjem na napade Apostolova šalje poruku onima koji napadaju da su napadi dobrodošli.