latinica  ћирилица
07/06/2018 |  16:33 ⇒ 19:12 | Autor: RTRS

U Semberiji u toku žetva ječma

U Semberiji je u toku žetva ječma. Ratari su zadovoljni i kvalitetom i prinosom. Na parcelama koje su zasijane u optimalnom roku i gdje je primijenjena puna agrotehnika prinosi su, od četiri do šest tona po hektaru.

Visoke majske temperature doprinijele su bržem sazrijevanju ječma i semberski ratari su u žetvu krenuli deset dana ranije u odnosu na prošlu godinu. Prinosi ječma se razlikuju od parcele do parcele.

Uz primijenu pune agrotehnike, Nebojša Đokić je postigao prinos 6 tona po hektaru.

"Mislim da je prinos dobar jer sam uradio sve zaštite kako treba. Uradio sam prvu zaštitu protiv korova, zaštitu lista i zaštitu klasa", kaže Đokić.

Na imanju Poljoprivrednog dobra Semberije ocjenjuju da će žetvu završiti za dva dana. Јečam proizvode na 265 hektara od čega je na 10 hektara sjemenska proizvodnja. Ovom imanju prinosi su od pet do šest tona, osim na parcelama u Batkoviću gdje su podzemne vode prepolovile rod.

I kvalitet zrna se razlikuje od parcele do parcele. Hektolitarska težina koja je mjera kvaliteta kreće se od 55 do 65 kilograma.

Na zemljištu lošijeg kvaliteta, zbog visokih temperatura koje su u maju dostizale 35 stepeni, došlo je do naglog sazrijevanja i zrno je lošijeg kvalitaeta.