latinica  ћирилица
10/06/2018 |  10:20 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Luka Brčko: Rekordan pretovar robe u posljednih 10 godina

Luka Brčko u prvih pet mjeseci ove godine, ostvarala je rekordan pretovar robe u posljednih 10 godina. U ovom javnom preduzeću ističu da su zahvaljujući plovnom vodostaju Save, uspjeli samo u maju da pretovare 35 hiljada tone robe.

Zbog niskog vodostaja Save, pretovar robe u Luci Brčko, ne odvija se tokom cijele godine, nego tokom plovnih mjeseci, kojima je prosjek od 6-7. Zbog obima posla u tom periodu radi se u dvije smjene, bez odmora.

"Radno vrijeme počinje u 7 časova i radimo pretežno u dvije smjene, a kada ima pretovara i do 23 naveče. Zahvljujući angažovanju naših zaposlenika uspjeli smo ostvariti pozitivne rezultate", rekao je poslovođa Radne jedinice pretovar Predrag Božić.

Nizak vodostaj Save, tokom prošle godine, nije omogućio realizaciju plana od 185.000 tona pretovarene robe. U prvoj polovini ove godine, situacija je znatno bolja, čak je oboren i rekord od prvog januara, pretovareno je više od 90.000 tona.

"U maju je pretovareno oko 33.000 tona raznih vrsta tereta, što je premašilo sve dosadašnje pretovare u zadnjih 10 godina a i ukupno u zadnjih 6 mjeseci postigli smo najveći uspjeh u zadnjih 10 godina", istakao je Alija Osmanbašić, zamjenik direktora za stručno tehničke poslove.

Najveći problem za rad Luke Brčko predstavljaju zastarjeli kranovi. Od 2015. čeka se realizcija dogovorenog kreditnog arnžmana od sedam miliona evra i tri miliona donacije sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, kako bi se realizovao projekat rekonsturkcije i revitalizacije Luke Brčko. Iz uprave poručuju da se čeka dobra volja nekih sarajevskih političara i njihovih brčanskih eksponenata.

"Svi ovdje znaju da je naš najveći problm dizalica i obala na kojoj dizalice rade. I svi znaju da mi imamo isto odobrena sredstava od Evropske banke za obnovu i razvoj", kaže direktor ЈP Luke Brčko Marinko Viljušić.

Za relaizaciju plana revitalizacije luke Brčko i čišćenja plovnog puta rijeke Save, na njenim kritičnim tačkama, postoji i projekat sa Svjetskom bankom, na kome zajedničke interese imaju Srbija, Hrvatska, Federacija, Republika Srpska i Distirkt Brčko ali kao i o svemu drugom i ovom projektu, posljednju riječ, daće politika.