latinica  ћирилица
15/06/2018 |  18:13 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

"E-registracija" funkcionalna od sljedeće godine

Želite li registrovati novo preduzeće, na papire, šaltere i duge procedure zaboravite. Uskoro će sve to biti dostupno uz samo nekoliko klikova putem računara. Vlada je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Srpskoj, a već naredne godine "E-registracije" bile bi funkcionalne.

Јedno preduzeće već je registrovao, sa drugim je na sličnom putu. Mladi preduzetnik, Aleksandar Čičić, kaže da i pored jednošalterskog sistema procedure poprilično traju. Pokretanje novog preduzeća elektronskim putem za njega bi bilo veliko olakšanje.

"Tako da bi elektronsko otvaranje preduzeća zaista bilo nešto što bi nas stavilo u mnogo bolji položaj, nas koji želimo da pokrenemo svoje prvo ili novo preduzeće. Vjerujem da bi osobe iz IT svijeta podstaklo da ovdje registruju preduzeće. Ako rade iz Hrvatske, Srbije ili Mađarske, a ovdje su vam niži porezi, preko računara otvorite preduzeće, plaćate manji porez, pogodnije poslujete, a država ima benefit jer ima dodatna preduzeća", istakao je preduzetnik Aleksandar Čičić.

Јednostavniji, brži i jeftiniji postupak registracije poslovnih subjekata obećavaju u Vladi. Sistem E-registracije, pored zakonskih izmjena, zahtjeva i druge preduslove, kao što je prilagođavanje nadležnih sudova i lokalnih uprava.

"Ona fizička lica koja žele da osnuju novi pravni subjekat, moći će od kuće da registruju svoj privredni subjekt. Ovim se Republika Srpska svrstava u moderne zemlje kada je u pitanju ova oblast", rekao je ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje Republike Srpske Zlatan Klokić.

Svaka digitalizacija prijeko je potrebna, s obzirom na komplikovane procedure – kažu poslodavci. E-registracije poboljšale bi, kažu, sliku poslovne zajednice Srpske.

"Nama će biti drago ukoliko država, u ovom slučaju Vlada, uspije da spriječi kočenje tog sistema kako smo imali u prethodnom periodu kada su mnoga dobra rješenja Vlade kroz neke druge birokratske procedure bile zaustavljene, a to nam se negdje sedilo sa jednošaltersim sistemom", izjavio je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

Јoš 2013. godine sprovedena je prva faza reforme registracije poslovnih subjekata kojom se uspostavio jednošalterski sistem, jedinstveni registar poslovnih subjekata, te uspostavio jedinstveni informacioni sistem. Tako je za registraciju umjesto 23 potrebno tri dana, od 11 procedura ostalo je njih pet, a troškovi su značajno redukovani. E-registracije dodatno će olakšati i omogućiti da sve završite jednim klikom iz svog doma.