latinica  ћирилица
19/06/2018 |  13:46 ⇒ 15:25 | Autor: RTRS

Prva zbirka pjesama Božane Aleksić, djevojčice iz Đulića

Božana Aleksić, učenica petog razreda Osnovne škole "Ivo Andrić" u Đulićima kod Teslića, piše pjesme. Nedavno je svoja djela pretočila u zbirku pjesama "Dječiji svijet", koja je vrlo brzo postala omiljena među njenim drugarima iz razreda.

Talenat za pisanje Božana je otkrila prije nekoliko godina na času muzičke kulture. Od tada, bilježi sve stihove, koji joj, kako sama kaže, nadolaze u raznim situacijama.

Zbog toga, olovku često drži i na putu do škole, da joj, u šali dodaje, stihovi ne pobjegnu. Tako se među njenim radovima nađu najljepše pjesme o proljeću, cvijeću, školi i drugarstvu. Svoje pjesme objedinila je u zbirku simboličnog naziva "Dječiji svijet".

"Kad se probudim, imam već rime u glavi i počnem da pišem. Počela sam da pišem pjesmice sa osam godina, ali se nisu tada baš rimovale, pa sam ih popravljala. Imala sam 12-13 pjesmica, kod kuće sam još pisala i onda sam napisala knjigu. Moj tata je to meni za rođendan kao poklon priredio", kaže Božana, učenica petog razreda u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Đulićima.

Zanimljivo, pjesme najčešće piše za svoju šestogodišnju sestru Aleksandru. S obzirom na to da su se pjesmice mlađoj sestri veoma dopale, za Božanu je to bio podsticaj da nastavi dalje. Za njenu zbirku i drugari iz razreda imaju samo riječi hvale.

Učitelj Miodrag Nikolić priča da dugo nije imao bolju i marljiviju generaciju đaka. Među njima se Božana posebno izdvojila po svom talentu, odličnim rezultatima na literarnim i likovnim takmičenjima. Od prvog razreda u dnevniku su sve petice.

Božana mašta o tome da se njena pjesma jednog dana nađe u čitankama i da se za njene stihove nadaleko čuje. Na tom putu, mi joj želimo puno sreće.