latinica  ћирилица
19/06/2018 |  19:23 ⇒ 20/06/2018 | 07:46 | Autor: BETA

Amerika se povlači iz Savjeta za ljudska prava UN?

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa planira da objelodani odluku da će se SAD povući iz Savjeta za ljudska prava UN, javljaju Blumberg i CNN.
Zgrada UN (Foto: Flickr/Ashitaka San) -
Zgrada UN (Foto: Flickr/Ashitaka San)

Oba medija se pozivaju na neimenovane zvaničnike, a razlog je prema tim navodima, antiizraelski stav Savjeta.

Blumberg navodi da državni sekretar SAD Majk Pompeo i ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli planiraju da još danas saopšte odluku o povlačenju.

Generalna skupština UN usvojila je kasno sinoć rezoluciju u kojoj se Izrael osuđuje za nasilje u Gazi i "prekomjernu upotrebu sile", nakon što je odbijen zahtjev SAD da se dokumentu doda osuda napada Hamasa na izraelsku teritoriju.

Rezolucija koje su predložile Alžir, Turska i Palestinci, usvojena je sa 120 glasova "za", osam protiv i 45 uzdržanih.

Glasanje protiv zahtjeva SAD koji je odbijen malim brojem glasova predstavlja odraz velike zabrinutosti svjetskog tijela koje čine 193 članice da je rezolucija koje su sponzorisale arapske i islamske zemlje jednostrana i nije čak ni pomenula Hamas koji je ispalio više od 100 raketa na Izrael.

Od početka masovnih protesta u Gazi, 30. marta poginulo je više od 120 Palestinaca i više od 3.800 ih je ranjeno izraelskom vatrom. Zdravstveni zvaničnici u Gazi tvrde da stradali nisu bili naoružani.

Upotreba potencijalno ubojite sile protiv demonstranata je izazvala međunarodne kritike.

Izrael međutim optužuje Hamas da pokušaje napada prikriva protestima.