latinica  ћирилица
20/06/2018 |  10:06 | Autor: SRNA

U Grčkoj drastično povećanje broja migranata, u Bugarskoj smanjenje

Broj tražilaca azila u Bugarskoj od početka ove godine smanjen je u poređenju sa drugom polovinom 2017, dok je Grčka u prvih pet mjeseci ove godine prihvatila najveći broj migranata od svih zemalja članica EU i zabilježila povećanje od 90 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.
Fronteks (foto:.meltingpot.org) -
Fronteks (foto:.meltingpot.org)

Prema podacima Evropske agencije za kontrolu granica "Fronteks", u Grčku je od početka ove godine stiglo 19.800 migranata.

Grčko Ministarstvo za migracionu politiku odlučilo je da ponovo otvori četiri kampa za smještaj većeg broja izbjeglica i migranata, koji preko ove zemlje pokušavaju da se domognu neke od zemalja zapadne Evrope.

Istovremeno, prema podacima bugarske Državne agencije za izbjeglice, u prvih pet mjeseci ove godine zahtjev za azil podnijela su 492 migranta, a u periodu jul-decembar prošle godine 1.595 osoba.

Podaci ukazuju da su 152 osobe dobile status izbjeglice, 250 humanitarni status, a da je 350 zahtjeva odbijeno, javili su bugarski mediji.

Među migrantima koji su podnijeli zahtjev, najveći broj je porijeklom iz Sirije, a slijede državljani Avganistana, Iraka i Pakistana.

Prema podacima Evropske kancelarije za pitanja azila, prošle godine u zemljama EU podneseno je 728.470 aplikacija za azil. Prema privremenim podacima za 2018. godinu do aprila, mjesečno se u prosjeku podnosi oko 50.000 zahtjeva.

Najviše zahtjeva za azil podneseno je u Njemačkoj, zatim u Italiji, Francuskoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji, a najviše aplikanata bilo je iz Sirije, Irana i Avganistana.

Ove godine otvorena je i nova migrantska ruta, preko Albanije i BiH.