latinica  ћирилица
20/06/2018 |  10:50 ⇒ 11:20 | Autor: SRNA

Anđelković: Nacionalnim konsenzusom spriječiti razmještanje migranata u Srpskoj

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je povodom eskaliranja migrantske krize na prostoru BiH da Republika Srpska mora zauzeti veoma čvrst stav o tom pitanju i tražiti nacionalni konsenzus da se ne dozvoli razmještanje migranata na njenoj teritoriji, naglasivši da ko god od srpskih faktora tako nešto podržava direktno radi protiv opstanka Srpske.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

On je rekao za Srnu da oko tog pitanja Srpska treba da pravi osovinu sa Hrvatima, jer su najavom razmještanja migranata na teritoriji BiH gdje žive Hrvati u većini, ugroženi i njihovi nacionalni i vjerski interesi.

"Na kraju krajeva i veliki dio bošnjačke javnosti, pogotovo građanske, sekularno opredeljen, nije spreman da od BiH pravi islamističko središte u Evropi i oni prepoznaju opasnost u tome i tom delu bošnjačke javnosti se treba obratiti", sugerisao je Anđelković.

On je konstatovao da eventualni razmještaj migranata na teritoriji BiH predstavlja višeslojnu opasnost, a da je prva u nizu ta da se ti ljudi nasele i trajno promijene vjersku strukturu, čime bi u Federaciji BiH potpuno nadvladao muslimanski faktor, a postepeno i u nekom dijelovima Republike Srpske.

"Drugi nivo opasnosti stoji u propagandi protiv Srba jer ako Banjaluka odbije tako nešto, a logično je da odbija, jer je to protiv njenih interesa, onda će uslediti napad da smo nehumani i razne prozivke i atak na vlast u Banjaluci", naveo je Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, treći nivo opasnosti je da migranti, ako makar i u jednom manjem broju budu dovedeni u Srpsku, izazovu nemire i da se to pretvori u sukob autohtonog srpskog pravoslavnog stanovništva i doseljenih muslimana iz zemalja trećeg svijeta što bi onda poslužilo NATO snagama kao povod za intervenciju pod izgovorom da Republika Srpska priprema plan ugrožavanja tih ljudi.

"Moguća je i kombinacija svih tih scenarija i to pogotovo pred izbore jer i na taj način bi zapadni faktor imao osnova da se meša i da pomogne onima koje želi na vlasti u Republici Srpskoj i za koje misli da će sutra, ukoliko dođu na vlast, prihvatiti masovno doseljavanje migranata, dok, s druge strane, predsednik Srpske Milorad Dodik to neće prihvatiti", rekao je Anđelković.

U osvrtu na najave iz Brisela da će mega kamp za izbjeglice biti formiran u nekoj od zemalja van EU, Anđelković je rekao da je njima važno da ovdje prebace problem koji su upravo oni stvorili podrškom "Arapskom proljeću" i ratovima na Bliskom istoku, odnosno zapadnom intervencijom.

"Važno im je da to bude bilo gde van EU, imaju i posebne želje da to iskoriste za nametanje svojih geopolitičkih ciljeva, pa je Republika Srpska sigurno jedna od tačaka gde će biti najveća ugroženost", upozorio je Anđelković.

On smatra da će Beograd uskoro biti pod pritiskom zbog migranata zbog veza sa Republikom Srpskom.

"U krajnjem slučaju to su spojeni sudovi jer kad god je Republika Srpska pod pritiskom vrlo brzo se taj pritisak prenese i na Srbiju. Ono što se radi u Republici Srpskoj to je samo test za narednu fazu koja se realizuje ili pokušava u Srbiji", zaključio je Anđelković.