latinica  ћирилица
20/06/2018 |  14:38 ⇒ 14:54 | Autor: RTRS

Vlada FBiH dala kasarnu Ušivak na korištenje za migrante

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu, izmijenila Odluku o davanju na korištenje nekretnina nad kojima je nosilac prava upravljanja i korištenja Federalno ministarstvo odbrane i kasarnu Ušivak u općini Hadžići dala na korištenje, bez naknade, Savjetu ministara BiH za potrebe Ministarstva bezbjednosti za smještaj migranata.
Bivša kasarna Ušivak - Foto: klix.ba
Bivša kasarna UšivakFoto: klix.ba

Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH je zadužena da sačini ugovor kojim će biti uređeno pitanje naknade za komunalne usluge i održavanje infrastrukture (utrošak električne energije, grijanje, vode, telefona, odvoza otpada i drugih obaveza nastalih korištenjem ovih objekata) i izvrši primopredaju korisniku ovih nekretnina.

Ova kasarna nije perspektivna za potrebe oružanih snaga BiH i ranijom odlukom Vlade FBiH iz oktobra 2005. godine data je na korištenje Kantonu Sarajevo za potrebe Crvenog krsta Kantona Sarajevo koji je u njenom posjedu. Današnjom odlukom Vlada FBiH je pozitivno odgovorila na zahtjev Ministarstva bezbjednosti BiH koje im se obratilo 14. juna ove godine

U zahtjevu je navedeno da su se, zbog povećanog migracionog pritiska u BiH, nadležna tijela za pitanje migracija i azila suočila s problemom nedostatka smještajnih kapaciteta za strance koji su iskazali namjeru za podnošenje zahtjeva za azil ili su tražitelji azila, kao i ostale kategorije migranata.

Kapaciteti Ministarstva bezbjednosti BiH su popunjeni, pa je neophodno osigurati dodatne, u saradnji s međunarodnim i nevladinim organizacijama ili drugim tijelima. Dodatni kapaciteti su neophodni kako bi bili smješteni migranti koji nisu našli nikakav smještaj i nalaze se po parkovima ili drugim otvorenim površinama.

Izvor: N1