latinica  ћирилица
21/06/2018 |  15:08 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

NSRS - Usvojena jedna strategija i 12 zakona

Narodna skupština Republike Srpske okončala je prvi dio 25. redovne sjednice. Usvojena je jedna strategija i 12 zakona, između ostalih zakoni o zateznoj kamati, legalizaciji bespravno izgrađenih objekata i o zaštiti žrtava ratne torture, kojim je ova kategorija prvi put dobila status ratnih žrtava.

Zakon prepoznaje žrtve ratne torture kao posebnu kategoriju civilnih žrtava rata; isključuje diskriminaciju po nacionalnim, vjerskim i rasnim osnovama; obezbjeđuje poštovanje principa ravnopravnosti polova, pravičnosti, socijalne osjetljivosti i solidarnosti, istakao je resorni ministar obrazlažući zakon.

"Osnovni cilj ovog zakona je omogućavanje žrtvama rata da steknu status žrtve i ostvare prava po osnovu tog statusa", rekao je Milenko Savanović ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Ovaj zakon podržali su svi poslanici. Saglasni su i u tome da je ovaj akt trebalo da bude donesen i ranije.

"Svi sazivi skupštine ostali su nepravedni prema ovoj populaciji, što nisu bili uvršteni u sistem prava. Zakon nudi lepezu prava, koja se, osim prava na novčano primanje, odnosi i na pravo na zdravstveno osiguranje, na oslobađanje od troškova participacije u zdravstvu, prava na banjsku rehabilitaciju, podsticaj na zapošljavanje i samozapošljavanje", navela je Dušica Šolaja, poslanik SNSD-a.

Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a kaže da ovaj zakon, kakav je takav je, prvi je, nije sve obuhvatio i ne može sve da obuhvati.

"Treba da se uzme u obzir da se ne smiju duplirati prava, onih koji su ih ostvarili na nekom drugom području", istakao je Glamočak.

Zakon predviđa da se za ove kategorije, na godišnjem nivou, izdvaja više od milion maraka. Posebno je definisana kategorija žrtava seksualne torture, kojih je oko 600.

"Ovim zakonom obuhvaćena su i lica, koja su kao maloljetnici bili u zarobljeništvu, u logoru, pod uslovom da im je utvrđen stepen tjelesnog oštećenja od 20 do 60 odsto. Ova kategorija mjesečno će dobijati oko 130 maraka. Najiskrenije vjerujem da će zakon konačno ispraviti dugogodišnju nepravdu prema ženama žrtvama ratne torture", rekla je Јasna Lukić iz SNSD-a.

Ova sjednica parlamenta je za Udruženje žena žrtava rata bila istorijska, jer se prvi put nakon 23 godine daje prostor ovoj kategoriji društva, kaže predsjednica ovog udruženja Božica Živković Rajilić, ističući da je riječ o tolerantnom zakonu.

"Presrećna sam. Sve što smo radili pet godina, ovo je kruna tog rada. Posebno se zahvaljujem ministarstvima koji su radili na tome. I što smo došli do toga da budu zadovoljni i oni, i mi, i Republika Srpska i da žrtve konačno mogu da ostvare svoja prava", kazala je Živković Rajilić.

Parlament je, po hitnom postupku, usvojio i Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje dionice auto-puta Koridor "Pet ce" kroz Republiku Srpsku i izgradnje dionice puta "9.januar" Banjaluka-Doboj.