latinica  ћирилица
21/06/2018 |  16:01 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Boračke organizacije prijedorske regije proslavljaju 25. godišnjicu

Dvadeset petu godišnjicu postojanja uskoro će obilježiti i boračke organizacije iz prijedorske regije.

Od nastanka do danas, bile su vođene istim ciljem – borbom za poboljšanje uslova života boračkih kategorija s područja Prijedora i okolnih opština.

Iako je mnogo urađeno, prije svega na stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju ovih kategorija, poručeno je, borba za poboljšanje statusa porodica demobilisanih boraca biće nastavljena.

Boračka organizacija Prijedor osnovana je u julu 1993. godine. Tada su osnovane i boračke organizacije Novog Grada i Kozarske Dubice. Krajem iste godine sa radom su počele i boračke organizacije Oštre Luke, Kostajnice i Krupe na Uni.

Danas, u prijedorskoj regiji, ove organizacije imaju oko 18.000 članova. Zajedno se bore za poboljšanje uslova života boračkih kategorija.

"Mi smo, relativno zadovoljni statusom ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, jer se uspjelo oko stambenog zbrinjavanja, školovanja djece, zapošljavanja", navodi Zoran Predojević predsjednik Boračke organizacije Prijedor. 

Tokom 25 godina postojanja Boračke organizacije Republike Srpske, regija Prijedor dala je dva predsjednika, a i danas ima dva predstavnika u Predsjedništvu Republičke boračke organizacije. Cilj je uvijek bio isti – pomoći porodicama demobilisanih boraca.

Marko Gačić predsjednik Boračke organizacije Novi Grad kaže da su u ovoj opštini u potpunosti zbrinute 52 porodice, od toga 38 poprodica poginulih boraca i 14 ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije .

"U Novom Gradu se najviše bavimo tim da pokušamo da zaposlimo nezaposlene demobilisane borce", navodi Gačić.

Iz prijedorske regije ka republičkoj Boračkoj organizaciji potekle su neke od najvažnijih inicijativa za poboljšanje statusa ovih kategorija. Kontinuiran rad na pomaganju demobilisanim borcima, istaknuto je, biće nastavljen.

"Sve ono što su riješile porodice poginulih boraca je išlo iz organa Boračke organizacije, jer je ona jedini reprezentativan predstavnik svih kategorija proisteklih iz prethodnog Odbrambeno-otadžbinskog rata", kaže Zoran Predojević predsjednik Boračke organizacije Prijedor. 

U temelje Republike Srpske život je ugradilo preko dvije hiljade boraca iz prijedorske regije. Naša obaveza je da uspomenu na njih, i njihovo herojsko djelo, prenosimo na mlađe generacije, ističu iz boračkih organizacija.