latinica  ћирилица
22/06/2018 |  19:29 ⇒ 23/06/2018 | 10:10 | Autor: RTRS

Prnjavor: Otvorena spomen-soba Vukova sa Vučjaka (FOTO)

Na mjestu gdje je formirana prva dobrovoljačka jedinica Vojske Republike Srpske - Vukovi s Vučjaka, danas je osveštana spomen-soba u kojoj se nalaze dokumenti i obilježja boraca ove jedinice.

Vukovi s Vučjaka jedinica su koja se za Republiku Srpsku borila do posljednjeg dana. Relej na Kozari okrenuli su kako bi se mogao pratiti program iz Srbije, prvi su ušli u Јasenovac, a za zasluge za proboj Koridora imenovani su prvim udarnim bataljonom Prvog krajiškog korpusa Vojske Srpske. Danas su dobili i svoju spomen-sobu.

Otvorena spomen-soba Vukova sa Vučijaka (Foto: RTRS)

- Treba da njegujemo uspomenu na njih, kako nikad ne bi bili zaboravljeni. U spomen-sobi su izloženi dokumenti, novinski članci, ratne uniforme, ratne karte i fotografije pripadnika jedinice iz ratnog perioda - kaže Slaviša Milanković, predsjednik Udruženja Vukovi s Vučjaka.

Kroz redove ove jedinice prošlo je više od 800 boraca. Učestvovali su na svim najtežim ratištima. 61 pripadnik Vukova s Vučjaka dao je svoj život za Republiku Srpsku. Među njima i Veljko Milanković, osnivač i komandant ove jedinice, koji je poginuo 1993. godine.

Veljko Milanković

- Zajedno sa našom braćom iz kninske Krajine, u jednoj slavnoj bici za proboj Koridora, uspjeli smo da spojimo ovu zatvorenu teritoriju sa teritorijom Srbije, što je omogućilo da se ovdje nastavi život - kaže Miro Šikarac, jedan od ratnih komandanata.

Osveštana spomen-soba Vukova sa Vučijaka (Foto: RTRS)

Izgradnja spomen-sobe najmanje je što se moglo uraditi za pripadnike ove legendarne jedinice, ističe načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš.

- Najmanje što možemo učiniti jeste da radimo svi zajedno kako bi položaj njihovih porodica podigli na još viši nivo - kaže Tomaš.

U proteklom odbrambeno-otadžbinskim ratu za Republiku Srpsku, s područja opštine Prnjavor, život je dalo 626 boraca.