latinica  ћирилица
23/06/2018 |  10:14 | Autor: SRNA

Drecun: Sutrašnji sastanak u Briselu odrediće dalji tok događaja

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da će sutrašnja runda razgovora Beograda i Prištine u Briselu pokazati da li dijalog ima perspektivu.
Milovan Drecun - Foto: TANЈUG
Milovan DrecunFoto: TANЈUG

"Nema dileme da će se na sastanku odrediti dalji tok događaja - da li će se nastaviti samo sa implementacijom onoga što je dogovoreno ili će se ući u fazu kada će početi razgovori o rešavanju konačnog statusa Kosova", rekao je Drecun za Radio-televiziju Srbije.

Drecun je naveo da prištinska delegacija dolazi dobro pripremljena na sastanak i da treba vidjeti kakvu su taktiku smislili.

On kaže da će Priština u narednom periodu pokušavati da trguje sa osnivanjem zajednice srpskih opština i ucjenjuje Beograd.

Drecun je ocijenio da u postizanju rješenja za Kosovo i Metohiju nije toliko značajan stav Brisela, koliko Vašingtona, koji iako je priznao Kosovo kao nekakvu državu, ipak ostavlja prostor za dogovor Beograda i Prištine.

Prema njegovim riječima, pitanje je kako SAD definišu prostor za dogovor Beograda i Prištine i da li se to odnosi na ponovno otvaranje pitanje statusa Kosova, čemu se zvanično protive, jer bi to bio uspjeh za srpsku stranu, koja bi došla u situaciju da zaštiti svoje interese.

Drecun je ukazao da SAD imaju fleksibilniji stav od evropskih država koje priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova.

"SAD evidentno imaju kontrolu nad Kosovom, a da bi rešenje bilo dugoročno i verifikovano u UN mora da se saglasi i Rusija, a Srbija bi u tom eventualnom formatu tražila podršku zemalja koje podržavaju naše interese", zaključio je Drecun.