latinica  ћирилица
25/06/2018 |  14:06 | Autor: SRNA

Obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u Podrinju 7. jula

U Bratuncu će 7. jula, povodom obilježavanja 26 godina od stradanja više od 3.500 Srba u Podrinju, biti služen parastos i položeni vijenci kod Centralnog spomen-krsta na gradskom groblju, a premijerno će biti i prikazan dokumentarni filma "Osmijeh anđela", posvećen Slobodanu Stojanoviću iz okoline Zvornika, koji je 1992. godine zvjerski ubijen kao dvanaestogodišnji dječak.
Podrinje parastos - Foto: RTRS
Podrinje parastosFoto: RTRS

Predsjednik Pododbora Vlade Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je Srni da parastos počinje u 11.00 časova, nakon čega slijedi polaganje vijenaca, dok će obraćanje zvaničnika biti upriličeno u Domu kulture u Bratuncu.

- U okviru obilježavanja planirano je premijerno prikazivanje filma "Osmijeh anđela", posvećenog Slobodanu Stojanoviću, kojeg je 1992. godine na svirep način ubila Elfeta Veseli, kojoj se sudi na Sudu BiH. Film je snimljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, a u koprodukciji Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih - istakao je Dunjić nakon sastanka Pododbora održanog u Bratuncu.

Dunjić je naglasio da će ovaj film nakon Bratunca biti prikazan i u svim gradovima u Srpskoj, te da predstavlja jedan od simbola stradanja Srba u srednjem Podrinju, gdje je ubijeno više od 3.500 Srba.

Obilježavanje stradanja Srba u Podrinju posvećeno je svim srpskim žrtvama iz ovog kraja u prehodnom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se povodom sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljena 22 vojnika i civila od kojih niko nije preživio, iako je sedmoro živih zarobljeno.

Tog tragičnog Petrovdana 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačakajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, po kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi tragove postojanja Srba na ovim prostorima potpuno zatrli jer, osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali su i srpska groblja i bogomolje, što govori kakav su plan imali.

Obilježavanje stradanja Srba u Podrinju organizuje Odbor Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uz pomoć opštine Bratunac.