latinica  ћирилица
25/06/2018 |  15:25 ⇒ 15:27 | Autor: SRNA

Golić: Za unapređenje energetske efikasnosti obdaništa u Modriči 200.000 KM

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, načelnik opštine Modriča Mladen Krekić i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnoti Srđan Todorović potpisali su memorandum o sufinansiranju projekta unapređenja energetske efikasnosti na objektu Јavne predškolske ustanove "Naša radost" Modriča, ukupne vrijednosti 200.000 KM.
Srebrenka Golić, Mladen Krekić i Srđan Todorović potpisali memorandum - Foto: SRNA
Srebrenka Golić, Mladen Krekić i Srđan Todorović potpisali memorandumFoto: SRNA

"Memorandumom je utvrđeno da će resorno ministarstvo i Fond, zajedno sa opštinom finansirati uređenje objekta Dječijeg obdaništa, čije usluge koristi 207 djece", rekla je Golićeva novinarima u Modriči.

Ona je navela da će na objektu koji je izgrađen 1986. godine, biti zamijenjen krov, urađena termoizolacija kompletnog objekta, zamijenjeni prozori i vrata, te sistem grijanja površine od oko 1.015 metara kvadratnih, dodavši da će radovi biti završeni do kraja godine.

Prema riječima Golićeve, pored ovog projekta, Vlada Srpske je dodijelila Modriči 1.000.000 KM za realizaciju nekoliko infrasturkturnih projekata u ovoj opštini.

Ona je rekla da je u toku izrada projektne i tenderske dokumentacije, te potrebnih dozvola za izgradnju kružne saobraćajnice, potrebne zbog zagušenja saobraćaja u Modriči.

Golićeva je napomenula da se završavaju eksproprijacioni projekti za izgradnju nasipa na rijeci Bosni koje će Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva finansirati sa osam do devet miliona KM.

Todorović je rekao da će putem projekta energetske efikasnosti biti obezbijeđene uštede za obdanište "Naša radost" i opštinu Modriča.

On je najavio da će u toku ove godine Fond i opština finansirati i projekat izgradnje jednog broja zelenih ostrva u okviru gradske zone u Modriči.

Krekić je napomenuo da je za projekat u dječijem obdaništu iz lokalnog budžeta obezbijeđeno 30.000 KM, Ministarstvo i Razvojni program UN /UNDP/ su obezbijedili 120.000 KM i Fond 50.000 KM.

On je istakao da je na sastanku sa Golićevom i Todorovićem bilo riječi i o poboljšanju energetske efikasnosti na objektu Srpskog kulturnog centra u Modriči.

Direktor Dječijeg obdaništa "Naša radost" Ljubica Đekić je izrazila očekivanje da će uštede na energentima završetkom projekta biti do 30 odsto.