latinica  ћирилица
25/06/2018 |  15:35 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Festival klasične muzike "Boljšoj" od 14. do 17. jula na Mećavniku

Festival klasične muzike "Boljšoj" biće održan od 14. do 17. jula na Mećavniku na Mokroj Gori, najavio je danas reditelj Emir Kusturica, koji je idejni osnivač festivala.

Kusturica je rekao da je glavna ideja festivala da se podrže talenti iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i iz raznih regiona Rusije.

Kusturica je dodao da će se, tokom četiri dana, mladi muzičari takmičiti u izvođenju ruske klasične muzike.

"Program šestog festivala `Boljšoj` biće ispunjen prvoklasnom muzikom od ranog jutra do kasne večeri", rekao je Kusturica i istakao da će kurseve mladim talentima držati poznati muzičari, koji će biti gosti festivala.

Prema njegovim riječima, kao dopuna takmičarskom programu i večernjim nastupima solista biće specijalni gosti - Kamerni orkestar Škole muzičkih talenata iz Ćuprije.

"Nastupiće i kvintet Simfonijskog orkestra `Boljšoj`, kao i američki gitarista Geri Lukas koji će jedinstvenim muzičkim stilom ozvučiti nijemi film `Šahovska groznica` Vsevolda Pudovkina", rekao je Kusturica i podsjetio da će festival biti održan uz podršku "Gaspromnjefta".

Kusturica je kao posebno iznenađenje za učesnike i posjetioce festivala najavio i nastup grupe "Leb i sol", posljednje večeri festivala.

"Kad sam pravio Mećavnik sanjao sam da u ona brda pošaljem zvuk koji označava najjaču harmoniju, jer je ozbiljna muzika postigla ono što je američki reditelj Stenli Kjubrik u `Odiseji` iskoristio, a to je da se ta perfekcija ne da pomjeriti", rekao je Kusturica novinarima u Beogradu.

Izvođače će ocjenjivati žiri kojim će presjedavati dekan Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu Dražen Kosorić, a članovi su poznati ruski pijanista Јurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Specijalni gosti festivala biće violinista Nemanja Radulović, Јulijan Rohlin i Roman Simovič, kao i proslavljeni pijanista Denis Macujev.

Učesnici festivala će se takmičiti u dvije kategorije, i to od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina za glavnu nagradu festivala "Zlatnu matrjošku".