latinica  ћирилица
25/06/2018 |  15:59 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Počela žetva i otkup pšenice

U Srpskoj je počela žetva i otkup pšenice.
Žetva pšenice - Foto: RTRS
Žetva pšeniceFoto: RTRS

Prinosi su iznad višegodišnjeg prosjeka od 4 do 7 tona po hektaru, ali je kvalitet zrna nešto lošiji, jer su posljednje kiše uticale na vrijednost hektolitarske težine. Poljoprivrednici nezadovoljni cijenom od 23 do 25 pfeniga po kilogramu koliko plaćaju semberski mlinari. Kažu, da nije podsticaja, ne bi pokrili ni troškove proizvodnje.

Žetva pšenice ove godine je počela ranije jer su majske temperature uticale na brže zrenje. U zavisnosti od tipa zemljišta i agrotehnike, prinosi su različiti od parcele do parcele. Ratko Kojić iz Patkovače zadovoljan je prinosom od 5,5 tona po hektaru, ali nije ostvarenom zaradom.

- Kada sve čovjek sabere ne može uopšte da pokrije rad i ulaganje, negdje ostane oko 30 maraka po dulumu - kaže Ratko Kojić iz Patkovače.

Nekoliko mlinova u Bijeljini ovogodišnji rod otkupljuju po 23 do 25 pfeniga po kilogramu u zavisnosti od kvaliteta, što je ispod rentabilnosti proizvodnje.

U proizvodnju pšenice se uloži oko 1.000 maraka po hektaru. Proizvođači koji imaju svoju mehanizaciju i ne plaćaju usluge obrade, u povoljnijoj su situaciji. Oni koji sve plaćaju, na gubitku su.

Bijeljinski Žitopromet koji je ranijih godina otkupljivao od 15 hiljada do 20 hiljada tona pšenice, cijenu će definisati tokom sedmice. Proizvođačima koji će čekati bolju cijenu od sadašnje, omogućava skladištenje roda.

- Otkupili smo negdje oko 1.400 tona, plan nam je da otkupimo oko 10 hiljada tona - napominje Tomo Nestorović, direktor "Žitoprometa". 

Proizvođači očekuju da otkupna cijena bude na nivou prošlogodišnje 30 pfeniga po kilogramu. Uz podsticaje resornog ministarstva od 200 km po hektaru i pet pfeniga premije po kilogramu, proizvodnja pšenice koja ove godine u Srpskoj zauzima 47 hiljada hektara, biće rentabilna.