latinica  ћирилица
25/06/2018 |  17:37 ⇒ 18:42 | Autor: RTRS

Beograd: Prijem za članove Banjalučkog studentskog pozorišta

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović primio je danas članove Banjalučkog studentskog pozorišta koji su se vratili iz Јužne Koreje, gdje su učestvovali na Festivalu studentskih pozorišta i promovisali kulturu i tradiciju Srpske.


Cicović je rekao da je gostovanje mladih iz Srpske u Јužnoj Koreji jako važno i da ono pokazuje da sve ono što je kultura, kulturne vrijednosti jednog naroda može da se vidi i sagleda iz onog što oni rade.

"Јa sam nastojao da ovu mladu ekipu ispratim na put u Јužnu Koreju i danas mi je zadovoljstvo što sam im domaćin i da podijelim sa njima utiske onog šta su doživjeli tokom gostovanja u Koreji i nadam se da ćemo tokom narednog perioda i mi sarađivati i zajedno ovdje u Srbiji predstavljati Republiku Srpsku i davati doprinos jačanju i podsticanju saradnje Srpske i Srbije", rekao je Cicović.

Miljana Orašanin iz Banjalučkog studentskog pozorišta rekla je na prijemu u Beogradu da se još nisu slegli utisci sa tog putovanja koje je mladim iz Srpske dalo priliku da svoju zemlju i ono što rade predstave svijetu, ali i da upoznaju sasvim različitu kulturu.

Ona je naglasila da je Studentsko pozorište učestvovalo u revijalnom dijelu festivala i dobilo povelje za svoje učestvovanje i saradnju između Srpske i Јužne Koreje, a da je njihov nastup naišao na topao prijem i interesovanje.

"Imali smo taj ulični performans koji je poprilično ostavio utisak na ljude tamo, kako na strane učesnike tako i na Korejance. Čak smo i mi imali priliku da učestvujemo u nekim njihovim performansima, a sa nama su performans radili i učesnici iz Јapana. Naš performans je bio pjesma i manja koreografija kola da predstavimo našu kulturu i tradiciju", rekla je Orašaninova.

Osim mladih iz Republike Srpske, na Festivalu u Јužnoj Koreji svoje ansamble predstavili su i Francuska, Rusija, Izrael, a učestvovala su i dva ansambla iz Јapana.

Banjalučko studentsko pozorište osnovano je 1977. godine i na najbolji način promoviše mladost i kulturu Srpske.

Nastupali su u Srbiji i brojnim evropskim zemljama, a najveći uspjeh ostvarili su osvajanjem "Srebrnog viteza" prošle godine na Festivalu "Zlatni vitez" U Moskvi za predstavu "Mlijeko".

Uspješno gostovanje u Јužnoj Koreji, koje je omogućila Vlada Republike Srpske rezultat je saradnje koja je počela na festivalu studenskih pozorišta Kestenburg u Banjaluci.