latinica  ћирилица
25/06/2018 |  20:48 ⇒ 21:55 | Autor: SRNA

Otvorena poglavlja 13 i 33 u pregovorima sa EU

Srbija je u Luksemburgu, na međuvladinoj konferenciji, otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama i poglavlje 13 o ribarstvu.
Delegacija Srbije na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu - Foto: TANЈUG
Delegacija Srbije na Međuvladinoj konferenciji u LuksemburguFoto: TANЈUG

U ovom trenutku Srbija ima 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

Ministar za evrointegracije Јadranka Јoksimović rekla je ranije danas da postoji kontinuirani napredak Srbije u procesu pristupnih pregovora, a da su poglavlja 33 i 13 "konkretna i važna poglavlja“.

Ona kaže da će kroz poglavlje 33 Srbija pripremati administrativne kapacitete s ciljem projektovanja učešća u zajedničkom evropskom budžetu i povlačenja što više dostupnih fondova, prenose beogradski mediji.

Kroz rad na poglavlju 13 Srbija će, kad uđe u EU, biti spremna da povlači novac i iz EU fondova namijenjenih obnavljanju ribljeg fonda.

"Sve više ljudi u Srbiji se bavi proizvodnjom ribe i zato je vrlo važno da usvojimo standarde koji se odnose na ovu oblast i time otvorimo mogućnost za ljude koji se na pravi način bave ribarstvom i ribnjacima da postanu konkurentniji za izvoz na evropskom tržištu i tržištu regiona", kaže Јoksimovićeva.

Ona kaže da je otvaranje dva nova poglavlja dobra vest za Srbiju pogotovo u situaciji kada se stvari komplikuju oko napretka drugih zemlja regiona u procesu proširenja EU, dok se, istovremeno, situacija zaoštrava u EU kada je riječ o politici prema migracijama i proširenju.

Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji predvodi ministar za evrointegracije Јadranka Јoksimović, Evropsku komisiju predstavlja komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han, a ispred Savjeta EU prisutna je šef bugarske diplomatije Ekatarina Zaharijeva.