latinica  ћирилица
10/07/2018 |  17:52 ⇒ 11/07/2018 | 07:37 | Autor: RTRS

Počela isplata penzija uvećanih za 2,5 odsto

U Srpskoj je počela isplata penzija, uvećanih za dva i po odsto. To je drugo vanredno usklađivanje od početka godine. U posljednjih pet godina, penzije su povećane osam puta, više nego u bilo kojoj od zemalja bivše Јugoslavije. Penzioneri već početkom naredne godine mogu očekivati novu povišicu, najavljuju iz Vlade.

Ilija Riđešić, penzioner iz Trebinja zadovoljan je povećanjem penzije, a nada se da će povišica biti još.

"Sada je to 30 maraka više", rekao je Riđešić.

U posljednjih pet godina penzije su povećavane osam puta, pa tako gledano u procentima ono iznosi oko 20 odsto. Primjera radi, penzija koja je u januaru 2013. bila 300 maraka sada je oko 360. U Vladi podsjećaju da je u periodu od 2001. do 2006. odlukom tadašnjeg premijera Mladena Ivanića i predsjednika Republike Dragana Čavića došlo do smanjenja penzija za više od 50 procenata .U Udruženju penzionera Srpske računaju kolika su im primanja bila prije dvanaest godina.

"Bilo je 30 odsto 2006. godine, sada je 44 odsto", izjavio je predsjednik Udruženja penzionera Rade Rakulj

U Vladi su izračunali da bi prosječna penzija danas bila 450 maraka, odnosno 54 odsto prosječne plate, da je od 2001. do 2006. bilo povećanja po tri procenta godišnje. Ključna mjera za rast penzija prije dvije i po godine bilo je uvođenje vanrednog povećanja i prelazak na trezorsku isplatu.

"Taj plan je podrazumijevao da se 2016. godine pređe na trezorsku isplatu penzija kako bi našim penzionerima bilo osigurano da tačno predviđenog datuma krene isplata penzija, te da se u kontinuitetu povećavaju penzije" navela je predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović.

Prioritet će ubuduće biti penzioneri sa nižom penzijom.

"Ti ljudi nemaju dovoljno za život", kaže Rakulj.

"Imamo obavezu da vidimo na koji način višak sredstava, koji ćemo prema analizama imati, možemo staviti na raspolaganje penzionerima. Sve što sa njima dogovorimo biće realizovano, jer finansijski nemamo problem da to uradimo", poručila je Cvijanovićeva

Iz Vlade najavljuju da penzioneri već početkom sljedeće godine mogu očekivati novo povećanje po redovnom usklađivanju, jer to prema ekonomskim analizama omogućava finansijska situacija, s obzirom da će rasti i plate.