latinica  ћирилица
16/07/2018 |  19:59 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Kada će Savjet ministara isplatiti obećani novac Srebrenici?

Negodovanje lokalnih vlasti Srebrenice i dijela srpskih poslanika u parlamentu BiH, prouzrokovala je izjava ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, kako mu nije poznato da je neko u ime Savjeta ministara obećao dva miliona KM donacija za Srebrenicu.

Dok pokazuju dopise, medijske izvještaje i skupštinske stenograme sa pomenutim iznosom, pitaju kada će Savjet ministara ispuniti obećanje, koje su odavno ispunile vlade Republike Srpske i Srbije.

"Već smo vidjeli da je Vlada Srbije izdvojila značajna sredstva, kao i Vlada Republike Srpske. To će sigurno uraditi i Vlada Federacije, a svakako i Savjet ministara, tako da načelnik može računati da će svi predloženi projekti komunalne infrastrukture biti pomognuti", rekao je ranije Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara.

Zvizdić je ovo obećanje izgovorio na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici.

Zanimljivo, njegov zamjenik u Savjetu ministara Mirko Šarović tvrdi da nije upoznat koliko je novca ova institucija obećala Srebrenici.

"Ako su tada obećana sredstva, što ne isključujem, treba pitati onoga ko je tada govorio u ime Savjeta ministara. Obećao dva miliona ili ne, Srebrenici treba pomoći, što i vjerujem da će se desiti", uvjeren je Šarović.

Šarović ne poriče da mu je poznato da je Savjet ministara od Srebrenice tražio projekte koje bi trebalo finansirati.

Lokalna vlast je spiskove tih projekata slala nekoliko puta i uvijek ih sabirala baš do, kako kažu, obećanog iznosa.

Te dopise su slali na adresu kabineta predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, čiji je Šarović zamjenik.

SNSD-ov Staša Košarac tvrdi da je Šarović, podatak o obećanoj svoti, ako ne iz pomenutih izvora, onda sigurno čuo iz njegovog poslaničkog pitanja na sjednici Predstavničkog doma. Tu tvrdnju, kaže, lako je provjeriti u skupštinskom stenogramu.

"Na sjednici na kojoj sam postavio poslaničko pitanje, a na koje još nisam dobio odgovor, Šarović je potvrdio da zna za obećanje o dva miliona KM. Osim sramotnih izjava, navikli smo i na njegova sramotna rješenja koja su obično zaobilazila institucije Republike Srpske", rekao je Košarac.

Da su za ovaj iznos članovi Savjeta ministara morali znati ponovo uvjerava i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Na uvid nudi arhivu zvanične prepiske Opštine i Savjeta ministara. Njegove tvrdnje argumentuju i medijski izvještaji iz aprila 2016. godine. Mediji su, i tada, izvještavali o dva miliona, a tekstove ilustrovali fotografijama sastanka tadašnjeg vođstva opštine sa aktuelnim ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

U člancima je, čak, precizirano da ovaj iznos nije sporan i da je razgovarano samo o načinima uplate.

Zašto je u dokumentima, tekstovima i poslaničkim pitanjima neizostavno i podatak o dva miliona KM, Denisu Zvizdiću nije poznato. Poznato je samo, za koji se kriterijum odlučio, ma koliku donaciju Savjet ministara odobri: "Da opštinsko Vijeće Srebrenice ima jednoglasan stav za koji projekat Savjet ministara treba da uplati svoj novac".

I dok Savjet ministara BiH još vijeća kad će uplatiti 2015. obećani novac i koliko će ga biti, pet miliona evra donacija Srbije već je potrošeno za važne srebreničke projekte.

Istovremeno, Vlada Republike Srpske u opštine Bratunac i Srebrenicu uložila je desetine miliona KM.