latinica  ћирилица
17/07/2018 |  11:12 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Ratari zabrinuti zbog pojave biljnih bolesti i kvaliteta žita

Kiša, praćena niskim temperaturama i kratkim sunčanim intervalima prethodnih dana, odrazila se na poljoprivredne kulture. Ugroženi su rod i kvalitet voća i povrća, a ovakvo vrijeme pogoduje i pojavi biljnih bolesti. Ratari, takođe, zabrinuti, jer su obilne padavine prekinule žetvu i uticale na kvalitet hljebnog žita.

Na paradajzu, paprici, krastavcu, pojavili su se plamenjača, crna pjegavost, pa ljetinu na semberskim oranicama "ubiru" biljne bolesti. Loše vrijeme proljetos, smanjilo je prinose, dok su biljne bolesti i insekti uticali na kvalitet.

"Dolazi do truljenja biljke imeđu površine zemlje i stabla, i ona se samo prebije i istrune. Mnogo vlage, nema sunca, nema topline...", kaže Spomenko Knežević iz Batkovića.

Štetu trpe i ratari. Nikola Aleksić iz Golog brda kod Bijeljine pod pšenicom, ječmom i tritikaleom, imao je 5,5 hektara. Završio je žetvu. Prinosom od šest tona po hektaru je zadovoljan, ali ne i kvalitetom hljebnog žita.

"Ova godina kakva je bila, bila je jako teška za proizvodnju. Četiri tretmana su tu bila, na zeleno, zaštita od korova i od bolesti. I olovka kaže da je meni na mom imanju ostalo 125 maraka po hektaru ili 12,5 maraka čiste zarade po dunumu, što je jako malo", kaže Aleksić.

Poljoprivredni proizvođači moraju preduzeti pojačane mjere hemijske zaštite, ako žele da sačuvaju rod i kvalitet, savjetuju agronomi.

"Treba da redovno sprovode zaštitu od bolesti i da povedu računa o upotrebi preparata, kako bi se ispoštovale karence. A karenca znači vrijeme od upotrebe preparata do perioda kada je proizvod bezbjedan za konzumiranje", ističe agronom Gordana Gajić.

Zbog povećanih troškova proizvodnje, kupci strahuju da će cijene povrća i dalje biti visoke. Zabrinuti su i voćari sembersko-majevičke regije .

Svakodnevne padavine usporavaju berbu i ugrožavaju kvalitet voća. Vremenski uslovi pogoduju samo proizvodnji kukuruza, pa ratari očekuju dobre prinose.