latinica  ћирилица
20/07/2018 |  16:20 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

Nastavak saradnje Foče i Kosovske Mitrovice

Nakon potpisivanja Povelje o bratimljenju dječijih vrtića iz Foče i Kosovske Mitrovice, saradnja se nastavlja i kroz ekonomske projekte, kulturno-umjetničko stvaralaštvo i sport, dogovoreno je u Foči.

Dječiji vrtići "Čika Јova Zmaj" u Foči i "Danica Јaramaz" iz Kosovske Mitrovice saradnju su započeli kroz međunarodni projekat "Rastimo uz ples".

Povelja je samo podsticaj utemeljenje saradnje koja će se ogledati i kroz primjenu zajedničkog unapređenja predškolskog obrazovanja i vaspitanja. Јedan od planova je i organizovanje kampa na Tjentištu.

Slađana Vladičić, direktorka ЈU Dječiji vrtić "Čika Јova Zmaj" iz Foče, ističe da će aktivnosti biti uvrštene u nastavnim planovima i da to podrazumijeva, prije svega, razmjenu stručnih ideja i usavršavanja, dok njena kolegica, direktorka Predškolske ustanoce "Danica Јaramaz" iz Kosovske Mitrovice, Gorica Marinković, dodaje da postoji prijedlog da sa djecom možda već sredinom septembra organizuju taj kamp.

Povezivanje i otvoreni bratski odnosi koji učvršćuju jedinstvo i slogu i ključ su opstanka Srba, ma gdje god živjeli – ističu zvaničnici. Kamp na Tjentištu i podrška Nacionalnog parka "Sutjeska" jedan su od primjera da je mnogo razloga za saradnju i međusobno razumijevanje.

"Ono što smo kao prvu ideju zajednički podržali jeste da djeca iz Kosovske Mitrovice dođu u Foču u NP Sutjeska, da to bude nastavak saradnje i da mi budemo domaćini", naglasio je načelnik opštine Foča Radislav Mašić.

Aleksandar Spirić, predsjednik opštine Kosovska Mitrovica, ističe da je njihov cilj da ojačaju i u ekonomskom smislu saradnju, i da nađu zajedničke projekte koji mogu da pospješe život Srba, ne samo u Foči, već i na prostoru Kosova i Metohije i u Kosovskoj Mitrovici.

Najavljeno je i potpisivanje Povelje o bratimljenju opština. Povelja o bratimljenju dječijih vrtića potpisana je u maju, u Kosovskoj Mitrovici.