latinica  ћирилица
20/07/2018 |  16:58 ⇒ 21/07/2018 | 12:25 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva sa članovima Odbora za zaštitu srpske imovine u FBiH

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je u Banjaluci sa predstavnicima Odbora za očuvanje i zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH.

Na sastanku je iskazano nezadovoljstvo zbog problema koje Srbi imaju u procesu harmonizacije u Federaciji, kada je riječ o uspostavljanju zemljišnih knjiga.

"Izražavam nezadovoljstvo u ime Vlade Republike Srpske povodom takvog načina tretiranja ljudi koji na tom prostoru imaju određene posjede i nekretnine. To nam daje obavezu da se ponašamo veoma ozbiljno po tom pitanju", istakla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona je naglasila da na takve zloupotrebe mora da reaguje Vlada Srpske, koja je morala da napravi niz kontakata sa organizacijama i drugima da bi se na tom planu zaštitilo ono što je osnovno ljudsko pravo.

"Nezamislivo je da se može brisati neko kao da nikada nije posjedovao ništa i da nije bio vlasnik nikakve imovine. Ali pošto živimo u takvoj zemlji, danas smo razgovarali o tome kako dopuniti aktivnosti koje se odnose na naše kancelarije u Srpskoj koje pružaju besplatnu pravnu pomoć u vezi sa procesom harmonizacije u FBiH po pitanju uspostavljanja nove zemljišne knjige", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je takva kancelarija uspostavljena u Novom Sadu u Srbiji, te da će biti potreban i puni aktivizam kancelarije u Beogradu.

"Važno je da koristimo vladine resurse, instrumente i službe, pa smo dogovorili i kako na ovom planu djelovati posredstvom predstavništava Srpske u inostranstvu, budući da nije riječ samo o Srbima koji se danas nalaze u FBiH i Srpskoj, već i Srbiji i trećim zemljama. Moramo koristiti lepezu instrumenata da dođemo do tih ljudi, alarmiramo ih i posavjetujemo kako da zaštite svoja prava", rekla je Cvijanovićeva.

Dogovoreno je da, osim šest kancelarija RUGIP-a koje su uspostavljene u saradnji sa Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica, u rješavanje ovog problema budu uključena i predstavništva Srpske, a to će biti i tema zajedničke sjednice Vlada Srpske i Srbije u Trebinju, sljedećeg mjeseca.

Predsjednik Udruženja Krajišnika u Bijeljini Smiljka Knežević zahvalila je Vladi Republike Srpske i premijeru Željki Cvijanović za podršku Odboru za očuvanje i zaštitu srpske imovine u FBiH i razumijevanju da se otvore kancelarije radi zaštite srpske imovine u tom entitetu, gdje je u toku postupak harmonizacije po pitanju uspostavljanja nove zemljišne knjige.

Kneževićeva je rekla danas novinarima u Banjaluci da ove kancelarije konkretno na terenu daju rezultate, uputivši apel svim zavičajnim udruženjima da upoznaju svo srpsko i raseljeno stanovništvo u Srpskoj, Srbiji i dijaspori koje ima imovinu u FBiH da se odazove ovom projektu, u okviru kojeg je omogućeno besplatno knjiženje njihove imovine u tom entitetu.

Ranka Srdić Milić iz Saveza krajiških udruženja Novi Sad istakla je da je ovaj projekat bitan s obzirom na to da se u okviru njega konkretizuje saradnja sa Vladom Srpske na planu zaštite imovine Srba na području FBiH.

"U Vojvodini je najviše Srba Krajišnika i zahvalni smo premijerki Cvijanović što smo dogovorili neke nove aktivnosti u interesu našeg naroda", rekla je Milićeva nakon sastanka predstavnika Odbora za očuvanje i zaštitu srpske imovine u FBiH sa premijerom Srpske Željkom Cvijanovićem i predstavnicima Vlade.

Prema ranijim izjavama zvaničnika Srpske potrebno je u narednom periodu zaštititi imovinska prava Srba koji imaju nekretnine i posjede u FBiH, jer postoje zloupotrebe u postupku harmonizacije u tom entitetu po pitanju uspostavljanja nove zemljišne knjige u kome u većini nisu učestvovali Srbi kada je riječ o njihovoj imovini koju imaju u tom dijelu BiH.

Direktor Republičke uprave za imovinsko-pravne poslove /RUGIP/ Bosiljka Predragović podsjetila je ranije da je ta uprava prema zaključku Vlade u saradnji sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica Srpske zaključila protokol o tehničkoj saradnji i otvorila šest kancelarija u svojim područnim jedinicama u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Nevesinju, Zvorniku i Mrkonjić Gradu.

Ona je navela da imaju veliki odziv izbjeglih i raseljenih lica u ove kancelarije u kojima im pružaju besplatnu pravnu pomoć u vezi sa procesom harmonizacije u FBiH po pitanju uspostavljanja nove zemljišne knjige.

Izvor: RTRS/SRNA