latinica  ћирилица
20/07/2018 |  18:26 | Autor: B92

CNN o CG: "Idete da započnete rat?" – "Idem po kafu"

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović rekao je da je Crna Gora previše mala da bi prouzorkovala svjetski rat.
Crna Gora i NATO (Foto: Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić) -
Crna Gora i NATO (Foto: Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić)

Građani takođe, kažu za sebe da nisu "agresivni" kako ih je nazvao američki predsjednik Donald Tramp.

Darmanović je u intervjuu za CNN odgovorio na Trampovu izjavu da u Crnoj Gori "žive snažni, agresivni ljudi" i da bi ta zemlja mogla da bude uzrok trećeg svejtskog rata.

Na pitanje novinara zašto bi njegov sin trebalo da ide da brani Crnu Goru, s obzirom na to da je članica NATO, Tramp je naveo da se i on pita.

- Nemamo namjeru da započnemo treći svjetski rat, premali smo za to. Smiješno je to čuti, to je zapravo dobar vic, ali mi smo miroljubiva nacija - rekao je Darmanović.

Kako je dodao, gledajući sa šire tačke gledišta, "Tramp uopšte nije govorio o Crnoj Gori".

- Govorio je o dva procenta finansiranja i doprinosa NATO, Crna Gora je izabrana samo kao primjer, možda zato što smo jedna od najmanjih država u Alijansi - rekao je ministar.

Crna Gora se pridružila NATO prošle godine. Rusija je bila protiv toga, koja, kako piše CNN, održava dobre odnose sa komšijskom Srbijom.

Darmanović je saglasan da će Trampovi komenatri biti dobro prihvaćeni u Moskvi.

- To bi mogla da bude muzika za njihove uši, ali i dalje vjerujem da ovo ne znači da smo manje bezbjedni. Zaista vjerujemo da Član 5 bezuslovan i čvrst - rekao je on.

CNN međutim piše i da je Crna Gora usred turističke sezone, a u Porto Montenegro su Trampovi komenatri prihvaćeni sa nevjericom.

- Možda je pogriješio? Ne, da li ja izgledam kao agresivan čovjek? Mislim da ne - rekao je jedan građanin.

- Ne znam stvarno šta da kažem, mislim da je ovo stvarno glupo - rekao je drugi.

- Gdje ideš sada, da započneš treći svjestki rat? - upitao je novinar jednu prolaznicu.

- Idem da pijem kafu - odgovorila je ona.

Zvaničnici NATO opisali su Član 5 kao bezuslovan i čvrst.

- To znači da ako je napadnuta jedna članica, to je napad na sve. Predsejdnik Tramp je jasno stavio do znanja da su SAD potpuno posvećene NATO i da je naša alijansa jača nego ikad - naveli su oni za CNN.