latinica  ћирилица
20/07/2018 |  19:17 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Od početka godine evidentirano 1.500 migranata

U prvih šest mjeseci ove godine, Policija Republike Srpske privela je 1.500 migranata koji su ilegalno ušli na teritoriju Srpske, a njihov broj se povećava iz dana u dan, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač. Poručio je da se ovaj problem mora efikasnije rješavati, posebno sa bh. nivoa, jer se sadašnje stanje na terenu može ocijeniti kao migrantska kriza!

Policija Srpske, u posljednja dva dana, u Gradišci je privela 11, a na području Semberije i Podrinja gotovo svakodnevno otkriva grupe od po 10 do 20 migranata koji ilegalno ulaze na teritoriju Srpske. Procjene su da ih dnevno više od 100 prelazi granicu.

"Znate da MUP ne može sve otkriti, mnogo njih je prošlo, a da nisu evidentirani. Znači da je ta brojka mnogo veća", naglašava ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Problem je i što Ministarstvo bezbjednosti BiH policajcima iz Republike Srpske, koji su angažovani da, zajedno sa graničnim policajcima obezbjeđuju granicu, ne uplaćuje naknade za smještaj i hranu, rekao je Lukač, dok MUP Republike Srpske snosi troškove za gorivo i dnevnice. Ako se takva praksa nastavi, upitan će, kaže, biti dalji angažman policajaca iz Srpske.

Sve to posljedica je neorganizovanosti institucija na bh. nivou, prije svih Ministarstva bezbjednosti, kaže SNSD-ov poslanik u PS BiH, Dušanka Majkić. Smatra da je u zaštitu granica trebalo uključiti i oružane snage.

"Tražiti od MUP Republike Srpske da čuva granicu, a zanemariti oružane snage, koje raspolažu tolikim brojem ljudi, govori o haotičnom stanju i nemogućnosti da Savjet ministara u potpunosti vlada situacijom", istakla je Majkićeva.

I dok je Republika Srpska, za sada, za migrante samo tranzitno područje, najteža situacija i dalje je u Unsko-sanskom kantonu. Zbog sve većeg negodovanja mještana Bihaća i Velike Kladuše zbog velikog broja migranata u njihovim opštinama, premijer ovog kantona prihvatilište za njihov smještaj planira da preseli u Bosanski Petrovac i to u srpsko povratničko selo Medeno Polje. To je izazvalo veliku zabrinutost i nezadovoljstvo mještana.

Predsjednik Odbora za zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH Đorđe Radanović smatra da je ovo rješenje neprihvatljivo i to vidi kao novi pokušaj izmjene etničke slike u Federaciji BiH.

"Bilo kakvo naseljavanje migranata afro-azijskog porijekla na srpsku zemlju u Federaciji značilo bi novo etničko čišćenje, ne može se drugačije okarakterisati", kaže Radanović.

Mještani Medenog Polja ne isključuju ni mogućnost protesta, ako kantonalne vlasti pokušaju da dovedu migrante u njihovo mjesto.

Na proteste će sigurno mještani Bihaća, i to 26. jula u Sarajevu, jer, zbog sve većeg broja incidenata u kojima učestvuju migranti, migrantska kriza prijeti da preraste u bezbjednosnu.

Možda ćemo tada konačno čuti kako nadležne institucije planiraju da riješe ovaj problem, jer odgovora, do sada, nije bilo.