latinica  ћирилица
21/07/2018 |  20:28 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Rogoljska žetva okupila 2.000 posjetilaca

U Rogoljima kod Gradiške održana je tradicionalna manifestacija Rogoljska vršidba i žetva. Preko 2.000 posjetilaca podsjetilo se kako su nekad obavljani žetelački radovi.

Tmurni kišni oblaci, koji su prativli veći dio ovogodišnje žetve, prijetili su i tradicionalnoj manifestaciji, ali su žene sa srpovima i kosci bili brži.

Osim prikaza tradicionalnih običaja na njivi, organizovana je i izložba starih kao i najsavremenijih poljoprivrednih mašina. Na jednom mjestu moglo se vidjeti kako se nekad radilo, a kako danas.

- Posjetioci Rogoljske žetve imaju priliku vidjeti prikaz tradicionalnog načina kosidbe i vršidbe hljebnog žira srpom, kosom, kosačicom, samovezom, vršidbu na guvnu sa konjima i mašinom vršalicom - rekao je domaćin ove manifestacije, Savo Vasiljević.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je Rogoljska žetva prilika da se građani prisjete baštine i početaka poljoprivredne proizvodnje.

- Imamo priliku da sa jedne strane vidimo stare eksponate i prisjetimo se početaka obrade zemljišta i proizvodnje hrane na našim prostorima, dok sa druge strane vidimo najsavremeniju mehanizaciju i tehnologiju u obradi i poljoprivrednoj proizvodnji - rekao je Adžić.

Manifestaciju je podržala i Vlada. U narednom periodu planiraju da ona postane brend Lijevče polja. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić rekao je da će sugerisati na oplemenjivanju sadržaja manifestacije i omogućiti da ona bude snažnija, veća i bogatija.

Ove godine organizovano je i takmičenje mjesnih zajednica u tradicionalnim narodnim igrama bacanja kamena s ramena i potezanju konopca.