latinica  ћирилица
23/07/2018 |  12:09 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

Posebna sjednica NSRS o Dodikovom zahtjevu u vezi sa Srebrenicom 14. avgusta

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će, na zahtjev predsjednika Milorada Dodika, biti razmatran Izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine, biće održana 14. avgusta u 10 časova, rekao je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Uvodno izlaganje imaće predsjednik Milorad Dodik.

Na sjednicu će biti pozvani najvažniji akteri koji su sačinili Izvještaj o Srebrenici.

Poslanik NDP-a u NSRS Dragan Čavić, rekao je da je opozicija bila suzdržana na glasanju, te da je tražila dodatno vrijeme za pripremu.

Poslanik Domovine Admir Čavka kazao je da je Koalicija Domovina protiv održavanja sjednice o ovoj temi.

Posebnu sjednicu Narodne skupštine zatražio je predsjednik Republike Srpske sa jednom tačkom dnevnog reda - "Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da će okupiti sve političke faktore u Republici Srpskoj u namjeri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izvještaj o Srebrenici.

On je tada napomenuo da se u tom dokumentu navode podaci koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji federalna javnost smatra relevantnim.

"U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3.500 do 5.000 stradalih, a u izvještaju piše da ih je 8.700", rekao je Dodik.