latinica  ћирилица
23/07/2018 |  15:52 ⇒ 16:06 | Autor: SRNA

Prosječna junska neto plata 849 KM

Prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj isplaćena u junu iznosila je 849 KM i nominalno je veća za 0,3 odsto u odnosu na maj, dok je u odnosu na jun prošle godine nominalno veća za 2,5 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Republički zavod za statistiku - Foto: RTRS
Republički zavod za statistikuFoto: RTRS

Posmatrano po područjima, u junu je najviša prosječna neto plata isplaćena u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.345 KM.

Najniža prosječna neto plata u junu u iznosu od 559 KM isplaćena je u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

U junu je u odnosu na maj najveći nominalni rast neto plate zabilježen u područjima ostale uslužne djelatnosti - 4,7 odsto, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 2,5 odsto, te građevinarstvo dva odsto.

Najveće smanjenje plate, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima vađenje ruda i kamena - 2,6 odsto, informacije i komunikacije jedan odsto i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 0,7 odsto.

Prosječna mjesečna bruto plata isplaćena u junu iznosila je 1.360 KM.

Tokom prvih šest mjeseci u Republici Srpskoj ukupna vrijednost ostvarena uvozom iznosi 2,508 milijardi KM, a izvozom 1,825 milijardi KM, što znači da je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 72,8 odsto.

Iz Republičkog zavoda za statistiku saopšteno je da je od januara do juna ostvaren izvoz u vrijednosti od 1,825 milijardi KM, što je za 11,7 odsto više u odnosu na isti period lani.

"Uvoz je u istom periodu iznosio 2,508 milijardi KM, što je za 7,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine", saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

U pogledu geografske distribucije robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom, najviše se izvozilo u Italiju, i to u vrijednosti od 280 miliona KM, odnosno 15,3 odsto, te u Hrvatsku 236 miliona KM, odnosno 13 odsto od ukupno ostvarenog izvoza.

U saopštenju se navodi da se u istom periodu najviše uvozilo iz Srbije, i to u vrijednosti od 415 miliona KM, odnosno 16,5 odsto, i iz Rusije 338 miliona KM, odnosno 13,5 odsto, od ukupno ostvarenog uvoza.

Najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 142 miliona KM, što iznosi 7,8 odsto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /sirova/, sa ukupnom vrijednošću od 301 miliona KM, što iznosi 12 odsto od ukupnog uvoza.