latinica  ћирилица
23/07/2018 |  17:25 ⇒ 22:00 | Autor: RTRS

Počela izgradnja modernog kargo-centra na banjalučkom aerodromu (FOTO)

Nakon mjeseci blokade izgradnje zbog neregularnosti, nastavlja se izgadnja kargo-centra na banjalučkom aerodromu. Objekat kapaciteta od 900 metara kvadratnih, biće završen do kraja godine. Aerodrom iz godine u godinu bilježi i sve veći broj putnika, pa su projekcije da će ta brojka u 2019. godini biti veća od 100.000.

Banjalučki aerodrom do sada je značajan dio prihoda ostvarivao od teretnog saobraćaja.

Zbog toga se i ulaže u izgradnju modernog kargo - centra, koji će povećati postojeće kapacitete.

Od ranije odobrenih sedam miliona maraka kredita IRB-a za unapređenje rada aerodroma, oko milion i 300.000 izdvojeno za izgradnju kargo-centra.

"Sam posao koji smo imali sa Turskom, pokazao je da su prihodi veoma dobri. Imali smo zastoj od pet do šest mjeseci, i u ovom trenutku moramo biti sretni sa činjenicom jer krećemo u ovu aktivnost. Јa se zaista nadam značajnim prihodima, i mogu reći da ćemo mi sa svoje strane sve učiniti da privučemo potencijalne korisnike kargo-centra", rekao je Duško Kovačević, vršilac dužnosti direktora preduzeća "Aerodromi Republike Srpske".

Kargo centar

Osim teretnog saobraćaja, očekuje se pojačan intenzitet kada je u pitanju i onaj putnički. Prošle godine kroz aerodrom je prošlo 20.000 putnika, a naredne godine očekuje se da ovaj broj bude pet puta veći. Avioni najveće evropske niskotarifne kompanije - "Rajan er" već krajem oktobra poletjeće za Brisel, Memingen i Stokholm.

U putničkom saobraćaju, do sada je ugovor postojao samo sa "Er Srbijom", a tokom ljeta svaki radni dan avioni lete na liniji Banjaluka-Beograd.

Nakon saradnje sa "Rajan erom", naredne godine očekuje se i uvođenje letova za još nekoliko destinacija.

Početkom gradnje kargo-centra i planovima banjalučkog Aerodroma, zadovoljan je i resorni ministar.

"Puno smo preduzeli aktivnosti kako bismo razvili i putnički, ali i teretni vazdušni saobraćaj. Onda je neophodo da imamo i infrastrukturu u koju spada i kargo objekat, tako da ćemo to kompletirati i nadamo se uspješnom razvoju tog dijela", ističe Neđo Trninić,  ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.

U razvoju vazdušnog saobraćaja ne treba zanemariti ni geografski položaj Banjaluke.

Projekcije od 100.000 putnika godišnje obećavaju nove investicije i radna mjesta, a povećan obim putničkog saobraćaja pomogao bi poboljšanju ekonomske slike, ne samo banjalučkog Aerodroma, već i cijele regije.