latinica  ћирилица
23/07/2018 |  18:29 ⇒ 24/07/2018 | 07:37 | Autor: RTRS

Izvještaj Komisije o dešavanjima u Srebrenici pred NSRS 14. avgusta

Posebna sjednica Narodne skupštine, na kojoj će poslanici razmatrati informaciju o Izvještaju o Srebrenici iz 2004. godine, biće održana 14. avgusta.

Ovo je odlučio Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske.

Protiv održavanja sjedice Parlamenta, zakazane na inicijativu predsjednika Republike Milorada Dodika, bio je predstavnik Koalicije "Domovina". 

Predstavnici opozicionog "Saveza za pobjedu" suzdržali su se od glasanja.

Na sjednicu Narodne skupštine pozvani su i predstavnici institucija i privremenih tijela Republike Srpske koji su povezani sa izradom Izvještaja o događajima u Srebrenici i oko nje, od 10. do 19. jula 95. godine. 

"Prije svega predsjednik Vlade iz tog saziva, predsjednik ili potpredsjednik Komisije i da se obrate Narodnoj skupštini sa svojim viđenjem tih stavova iz tog perioda", rekao je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

U uvodnom dijelu sjednice poslanicima će se obratiti predsjednik Republike Milorad Dodik, koji je i predložio da Narodna skupština rapravlja o ovoj temi. Na taj potez se odlučio nakon što su "Majke enklave Srebrenice" od Tužilaštva Njemačke tražile da istraži spisak od 22.000 srpskih vojnika i policajaca koji su učestvovali u toj operaciji. Dodik kaže da mu je cilj da bude utvrđena istina i samim tim, smanjena mogućnost ponovnih zloupotreba, ali i da treba doraditi izvještaj uključivanjem i događaja nad Srbima.

"Ako su stradali tamo Bošnjaci, kao što su stradali, onda to treba da se potvrdi. Ali, ako je tamo bilo manipulacija, prije svega brojem, jer su u taj broj uvršteni i oni koji su nestali, onda je to druga priča", naglasio je Dodik.

Predstavnici opozicionog "Saveza za pobjedu", uvjereni da će vladajući blok sjednicu iskoristiti za predizbornu kampanju, suzdržali su se od glasanja. Smatraju i da je za ovu temu nadležna isključivo Vlada, jer je taj organ 2004. godine i usvojio Izvještaj Komisije o Srebrenici. Traže i dokumenta sa naknadno utvrđenim činjenicama o ratnim događajima u ovom gradu.

"Budući da je ona isključivi, jedini akter u svoj korespondenciji po ovom pitanju, prije svega u istragama o ovom pitanju, očekujemo da nam Vlada pripremi odgovarajuće dokumente i dostavi sve što smo kao narodni poslanici tražili", izjavio je predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

"Vlada Republike Srpske ima jedino legitimno i diskreciono pravo da Izvještaj iz 2004. godine ukoliko nije dobar, ili su nastupile nove činjenice, da stavi van snage Izvještaj", kaže predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Protiv održavanja sjednice bio je predstavnik Koalicije “Domovina".

"Smatramo da je to pitanje riješeno. Nakon toga je bilo i pravosnažnih presuda koje su davale karakteristike šta se dešavalo", dodao je predsjednik Koalicije "Domovina" Admir Čavka.

Sutra će biti održana i sjednica Vijeća naroda Republike Srpske na kojoj će biti razmatran veto Bošnjaka, uložen na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture. Da je riječ o klasičnom politikantstvu, smatra predsjednica Republičkog udruženja žena žrtava rata Božica Rajilić Živković. Ona kaže da u predloženom zakonu nema nijednog diskriminatorskog elementa i da je krajnje iznenađena potezom Kluba Bošnjaka.