latinica  ћирилица
23/07/2018 |  18:41 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Nakon deklaracije iz Preševa - Albanci i Bošnjaci žele isto kao i Srbi na Kosovu!

Da Albanci i ne pomišljaju na pomirenje, dokaz je prošlonedjeljna deklaracija Albanaca Preševske doline. Danas u im se, međutim pridružili i Bošnjaci iz Sandžaka. - Aleksandar Vučić i Ana Brnabić nisu naši predsjednik i premijer, poručuje predsjednik Bošnjačkog nacionalog vijeća, Sulejman Ugljanin.

Nakon načelnika Bujanovca koji je prije dvije godine izjavio da je Edi Rama njegov predsjednik, njegovim stopama, krenuo je i bošnjački lider iz Sandžaka. Ugljanin doduše, nije naveo ko je njegov predsjednik, već samo da to ne može bito Srbin.

"Srpski državni organi, odnosno 'privremeni organi Republike Srbije sa srpskim predznakom' i predsjednik, premijer i poslanici su legitimni predstavnici srpskog naroda. Mi možemo sa njima da razgovaramo i hoćemo o našim budućim odnosima. Ali, oni nisu ni naš premijer ni predsjednik, niti poslanici", tvrdi Sulejman Ugljanin, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Ugljanin je podržao Albance Preševske doline koji su prošle sedmice deklaracijom zatražili ista prava koja budu bila data Srbima na Kosmetu. Želi da se to proširi i na Sandžak. Međutim i nakon pokušaja da u Novi Pazar dovede kosovskog predstavnika Bedžeta Pacolija, srpske vlasti kažu da Ugljanina ne treba shvatati ozbiljno.

"Ljudi u Srbiji ne treba da se brinu mnogo zbog toga što izgovara Sulejman ugljanin, čak mislim da je reakcija Srbije bila pretjerana, on je sebi pravio promociju. On niti je važan, niti može da povrijedi državu Srbiju", kaže Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Činjenica je da bi se u mnogim zemljama to smatralo podrivanjem ustavnog poretka. U Srbiji ne, jer je Srbija pregovarajući sa tim istim Pacolijem, dala legitimitet i predstavnicima Kosova i pričama o temi podjele Srbije, kažu analitičari.

"Ništa neobično da danas to traži Preševo, sutra Bošnjaci u Sandžaku, prekostura Vojvodina. Mi govorimo stalno o toj crvenoj liniji u Briselu, ali niko ne ne zna gdje je ona.Da se jednom povuče i kaže, dosta priče o tome", navodi Cvjetin Milivojević, politički analitičar.

Dok je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća samoinicijativno priznao Kosovo, bošnjački lideri ipak nisu jednistveni, a potez je osudio potpredsjednik Vlade Srbije, Rasim Ljajić, čija je stranka na vlasti u Sandžaku.