latinica  ћирилица
23/07/2018 |  19:01 ⇒ 24/07/2018 | 07:32 | Autor: RTRS

Velika Kladuša i Bosanski Petrovac odbili Mektićev prijedlog

Vlasti Velike Kladuše i Bosanskog Petrovca ne žele migrante na svojoj teritoriji. To su danas prenijeli ministru bezbjednosti Draganu Mektiću koji je za to tražio njihovu saglasnost. Iako ove dvije lokalne zajednice nisu dale "zeleno svjetlo" za formiranje prihvatnog centra, po svemu sudeći Medeno polje kod Bosanskog Petrovca, ipak će biti lokacija za migrante. Građani ogorčenje nisu krili.

Odlučeno je - hotel "Sedra" u Cazinu biće prihvatni centar za oko 400 migranata i to porodica sa djecom i maloljetnika bez pratnje. Druga predložena lokacija bile su hale Agrokomerca, međitim Evropska unija odbila je da to finansira, jer je kako se navodi, blizu granice sa Hrvatskom. Naredni prijedlog je srpsko, povratničko naselje Medeno Polje, nadomak Bosanskog Petrovca. Da li će to biti prihvatni centar za migrante, sutra će na sjednici u Sarajevu odlučiti Savjet ministara. Za Dragana Mektića to je rješenje problema.

"Јa računam da će ovo ipak biti lokacija. Ako bude dogovoreno formiranje prihvatnog centra, ja ne bih više licitirao. Mislim da smo u zadnje vrijeme dosta licitirali sa tim mogućim opcijama", rekao je Mektić.

Video pogledajte i na RTRS Јutjub kanalu:

Da sabirni centar migranata bude baš Medeno Polje ne slaže se rukovodstvo Bosanskog Petrovca. 

"Mi smo protiv dolaska tih ljudi. Bosanski Petrovac je malo mjesto. Nama treba pomoć, a ne sada da mi pomažemo. Јa lično smatram da će tu biti i ekscesa", smatra načelnik opštine Bosanski Petrovac Zlatko Huljić.

Građani Bosanskog Petrovca su ogorčeni, migrante, ne žele nadomak svojih kuća.

Јoš prije četiri mjeseca Mektić je govorio da BiH neće biti suočena sa migrantskom krizom i da je sve pod kontrolom. Međutim, danas obilazi terene i traži mjesto za njihov smještaj. Tvrdi da će migranti u prihvatnom centru Medeno polje morati da poštuju pravila ponašanja u suprotnom kaže, dolaziće u sukob sa zakonom.

"Prvo njihova namjera nije da ovdje ostanu i oni ne dolaze sa razlogom da bi ostali ovdje već isključivo imaju namjeru da idu dalje prema Evropi", izjavio je Mektić.

Kako prema Zapadu, kada je Hrvatska zatvorila granicu za migrante, pitaju se vlasti u ovim opštinama. Ko kome ovdje "premazuje" oči, poručuju građani Bosanskog Petrovca. Načelnik Zlatko Huljić na pitanje da li smatra da je Medeno Polje već, završena priča za prihvatni centar,odgovara.

"Šta vi mislite šta ja mislim? Da, gotovo je, tema je završena", ističe Huljić.

Migrantska kriza je van kontrole, smamtra SNSD-ova Milica Marković. Kaže, zakazali su Savjet ministara i i nivo BiH koji nisu dali adekvatan odgovor kako da kontrolišu situaciju.

"Ono što nas brine u Republici Srspkoj jee neadekvatan odgovor i reakcija ministra Mektića", dodala je Marković.

Mještani povratnici, prvenstveno Srbi strahuju i poručuju da nadležni još jednom razmisle o svemu. Ukoliko dođe do otvaranja privatnog centra za migrante,biće prinuđeni da ponovo napuste svoje ognjište.