latinica  ћирилица
23/07/2018 |  21:35 ⇒ 21:36 | Autor: SRNA

Moreno neće razgovarati o Asanžu

Predsjednik Ekvadora Lenjin Moreno neće razgovarati o budućnosti osnivača "Vikiliksa" DŽulijana Asanža, koji je u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, tokom posjete Britaniji i Španiji, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora.
Asanž (foto: © AP Photo/ Kirsty Wigglesworth) -
Asanž (foto: © AP Photo/ Kirsty Wigglesworth)

"Ministarstvo spoljnih poslova obavještava da ni šef države ni bilo koji drugi član njegove delegacije neće govoriti o pitanju azila Asanža tokom posjete Velikoj Britaniji i Španiji“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je posjeta Morena posvećena isključivo njegovom učešću na prvom Globalnom samitu o invalidnosti, koji počinje sutra u Londonu, i promovisanju veza Ekvadora sa Velikom Britanijom i Madridom.

U saopštenju se takođe odbacuju izvještaji medija da je Ekvador već postigao dogovor sa Londonom o izručenju Asanža britanskim vlastima.

"Država Ekvador će se baviti pitanjem azila Asanža samo u okviru međunarodnog prava zajedno sa njegovim advokatima i sa Vladom Britanije. U ovom trenutku, imajući u vidu složenost pitanja, ne postoji na vidiku ni kratkoročno ni dugoročno rješenje", navodi se u saopštenju, prenio je "Sputnjik".

Asanž je našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu nakon što je u Švedskoj optužen za seksualno zlostavljanje. Iako su ove optužbe od tada odbačene, Asanž strahuje od izručenja SAD gdje ga traže vlasti zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.