latinica  ћирилица
27/07/2018 |  15:43 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

Mali broj voćara u Semberiji i Majevicama zaštitili zasade protivgradnim mrežama

Nestabilno vrijeme sa pljuskovima i gradom, ovoga ljeta zadalo je dosta posla protivgradnoj zaštiti. Mali broj je voćara na području Semberije i Majevice koji su svoje zasade zaštitili protivgradnim mrežama, ali većina onih koji žive od voćarstva, ipak planiraju ovu vrstu zaštite, bez obzira na velike cijene.

Na imanju porodice Milošević u ugljevičkom selu Tutnjevac protivgradna mreža postavljena je prošle godine u voćnjaku površine 14 dunuma.

Investirali su 27.000 KM, ali dobri i sigurni prinosi jabuka pomoći će da se uloženi novac vrati. Podršku u iznosu od 20 odsto uloženog novca dobili su od Ministarstva poljoprivrede.

"Što se tiče investicije u protivgradnu mrežu, to je nešto što se smatra sastavnim ulaganjem u savremene voćne zasade, prvenstveno zbog jabuke koja brzo počne da vraća sve uloženo", priča Darko Milošević, voćar iz Tutnjevca.

I u nekim semberskim voćnjacima počela je priprema za postavljanje protivgradne mreže.

Rado Njegić iz Dvorova zaštitiće prvo mladi voćnjak površine dva i po hektara, do koga je ranije doveo i vodu i struju, ali zna da će se sve investicije isplatiti, jer su i prinosi dobri.

Poljoprivrednici i ove godine mogu računati na podršku Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske kada planiraju investicije u zaštiti od grada.

"Od 15 odsto za nekomercijalna, i 30 odsto za komercijalna gazdinstva, mjeru nabavke protivgradnih mreža, stubova i sajli za protivgradne mreže za jabučaste, jagodaste i koštičave voćne vrste", rekla je Sanja Ninković, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede Srpske.

Značaj protivgradnih mreža je veoma veliki jer one pored zaštite od leda štite voćnjake i od prejakog sunčevoog zračenja, visokih temperatura, napada nekih vrsta insekata i pojačavaju iskoristivost pesticida.