latinica  ћирилица
30/07/2018 |  16:08 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

Sve više preduzetničkog duha kod žena u semberskim selima

U posljednje vrijeme budi se preduzetnički duh kod žena u semberskim selima koje su odlučile da iskoriste sredstva za samozapošljavanje. Stoja Marković, sa suprugom i troje djece, uz pomoć kredita pokrenula je proizvodnju šampinjona. Zavod za zapošljavanje pomoći će im da prošire i registruju posao.

Po struci je precizni tehničar, a sticajem okolnosti postala je stručnjak za proizvodnju šampinjona.

Prije sedam godina krenula je od jedne podrumske prostorije, a sada šampinjone uzgaja na 300 metara kvadratnih.

Organska proizvodnja je zahtjevna, ali zavoljela je ovaj posao koji joj omogućava i da je stalno sa porodicom.

"Proces proizvodnje traje oko 35 dana. Prvo branje se dešava za 21 dan. Nakon što se obere, radi se zalijevanje, nako sedam dana slijedi drugo branje", ističe Stoja Marković.

Dodatni prihod pretvorila je u biznis, koji će proširiti uz pomoć 5.000 KM za samozapošljavanje.

"Imam dva gajilišta koja sam uspjela da napravim donekle, da ih dogradim, da pokušam da idem dalje. U planu sam da se širim dalje. Vidim izlaz u ovome, može se raditi, Bijeljina je veliko tržište uvijek se traži proizvod više", pojašnjava Markovićeva.

Da žensko preduzetništvo u selima uzima zamah potvrdili su nam i u bijeljinskoj Filijali Zavoda za zapošljavanje.

"Riječ je o teško zaposlivoj kategoriji žene koje su ostale na selu, koje su uglavnom posvećene poslu domaćice. Neće biti samo žene već čitave porodice i njihovi muževi koji rade ili ne rade i djeca". kaže Siniša Kajmaković, rukovodilac bijeljisnke Filijale Zavoda za zapošljavanje.

Stoja Marković 24 časa bdije nad šampinjonima. U prizvodnji, pakovanju i isporukama proizvoda učestvuje cijela porodica – suprug, koji je inače zaposlen i troje djece.Nisu ih pokolebale ni poplave prije četiri godine koje su im sve odnijele.

Kreditno su se zadužili i obnovili proizvodnju. Stoja poručuje - posla ima ko hoće da radi - bitna je dobra ideja, trud, upornost i odricanje i na kraju se isplati.