latinica  ћирилица
31/07/2018 |  15:37 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Trebinje gradi četvrtu mini - hladnjaču u selu Strujići

Poslije prošlogodišnje izgradnje tri mini - hladnjače u seoskom području, trebinjski Agrarni fond gradi i četvrtu, u selu Strujići. Projektom je predviđen otkup i čuvanje poljoprivrednih proizvoda od proizvođača iz sela koji gravitiraju tom području, i dijelom za proizvođače sa područja Ljubinja.

Građevinski radovi su završeni, a montaža hladnjače, zapremine devedeset kubnih metara biće završena za dvadesetak dana. Namjera je, kao i sa tri prethodne, da bude u blizini mjesta proizvodnje povrća.

"Najbolje rješenje je u ruralnim dijelovima graditi manje, tako da proizvođač odmah donese proizvod, u kontrolisane uslove čuvanja", kaže Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda u Trebinju.

Ekonomska slika biće mnogo drugačija, uvjereni su mještani. Da su nešto slično imali prethodnih decenija, kažu, bilo bi više proizvođača. Ovaj projekat obećava, jer će za viškove proizvoda biti zagarantovan otkup.

Agrarni fond potpisao je ugovore sa dvadeset trebinjskih proizvođača, za otkup šezdeset tona sezonskog povrća, koje plasira trebinjskim restoranima i trgovinama. Kooperanti nemaju obavezu plaćanja ležarine povrća.

"To je nešto što se nije radilo 30 godina, ljudi su nepovjerljivi u to da li ćemo otkupiti i platiti, međutim, napravili smo fer uslove kako bi ih animirali za Agrarni fond, koji će to dalje plasirati u restorane i markete u Trebinju.

Daljnji plan je da u marketima, na posebnim policama, ti proizvodi budu brendirani.

Uz podršku Grada, izgradnja četiri hladnjače koštala je oko 140.000 KM. Naredne godine, u planu je izgradnja još jedne hladnjače, za područje Zubaca.