latinica  ћирилица
31/07/2018 |  16:15 ⇒ 01/08/2018 | 08:53 | Autor: RTRS

Koliko ima migranata u BiH?

Iz Službe za poslove sa strancima saopšteno je da je u BiH do danas ušlo 9.730 ilegalnih migranata, od kojih je 7.958 izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu i da nije odobren nijedan od oko 700 podnesenih zahtjeva za azil. Međutim, analitičari, ali i brojni zvaničnici iz Republike Srpske upozoravaju da je taj broj daleko veći.

Od ukupnog broja registrovanih migranata u BiH, oko 60 odsto već je izašlo iz zemlje preko granice sa Hrvatskom, kažu iz Službe za poslove sa strancima. Šta se dešava sa ostalima i koliko će biti zadržani na teritoriji BiH, ne objašnjavaju.

Podsjećamo, zakonom je definisano da stranci u BiH ne mogu boraviti duže od 90 dana, a umjesto da ih deportuju, institucije BiH im organizuju smještaj, često protiv volje domicilnog stanovništva.

Najviše migranata i dalje je u Unsko sanskom kantonu, u kojem, kako se procjenjuje, trenutno boravi više od 4.000 migranata.

- Da bismo pomogli Unsko-sanskom kantonu, dovezli smo 93 migranta u migrantski centar u Delijašu, ali oni su se zadržali samo 24 časa, pošto je to centar otvorenog tipa, i ponovo se vratili u Unsko-sanski kanton gdje pokušavaju preći granicu i domoći se EU - navodi Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Analitičari upozoravaju da bi ovaj problem mogao eskalirati u narednom periodu, jer bi se mnogi, na teritoriji BiH, mogli zadržati i duže vrijeme, s obzirom da su granice Evropske unije sve nepropusnije.

- Kad se negdje ljudi nađu odsječeni iz matice iz koje su krenuli, a nisu došli na željenu destinaciju, ostanu tu, jer će se naći neka svjetska organizacija koja će da ih finansira i plaća im smještaj - ističe analitičar Dušan Milovanović.

Milovanović upozorava da bi sve to za posljedicu moglo da ima i pokušaj trajne promjene etničke slike na ovim prostorima.

Šef Kluba poslanika SNSD u PS BiH, Staša Košarac kaže da su institucije BiH, a prije svih Ministarsvo bezbjednosti, ovaj problem dočekali potpuno nespremni, uprkos upozorenjima iz Republike Srpske. Košarac kaže da, umjesto da se konačno uhvate u koštac sa ovim problemom, oni ga konstantno ignorišu, pa čak i minimiziraju, tvrdeći da situacija nije alarmantna.

- Mislim da je to nedopustivo, vrlo nacionalno i neodgovorno i da može izazvati probleme srpskom narodu u BiH - kaže Košarac.

Košarac je poručio da je najodgovoniji za eskalaciju migrantske krize ministar bezbjednosti Dragan Mektić, koji bi zbog toga morao biti smijenjen. Da su nadležne institucije zakazale, smatra i predsjednik DNS-a Marko Pavić, a sa tim su saglasni i brojni analitičari.

- Olako su to shvatili, objašnjavajući narodu da neće ni do čega doći i da su spremni, a kada je kriza došla vidjelo se da nisu spremni - ističe Pavić.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Milovan Milutinović saglasan je s ocjenom da su institucije BiH pokazale potpunu nespremnost za suočavanje sa migrantskom krizom.

- Meni je neshvatljivo da su prije mjesec dana iz Ministarstva bezbjednosti tvrdili da nema nikakvih problema s migrantima i da su spremni za njihov dolazak. Međutim, sada vidimo da nemaju pojma o tome, da nisu razradili planove i ne znaju gdje će ih smjestiti i ko treba da im pruži pomoć - istakao je on.

Potpredsjednik SNSD-a, Nikola Špirić, upozorio je na manipulacije brojem migranata, jer svi podaci govore da ih je na teritoriji BiH više nego što žele priznati iz nadležnih insitucija.

- Institucije BiH ne znaju koliko migranata ima u BiH, jer Služba za poslove sa strancima nema prave podatke i oni su u koliziji s podacima službi zemalja regiona, prema kojima je mnogo više migranata u BiH nego što je zvanično navedeno - tvrdi Špirić.

Iz Službe za poslove sa strancima kažu da su uradili ono što im je zakonska obaveza - registrovali migrante, uzeli im otiske i obavili intervjue sa njima. Ističu da je potrebno više raditi na zaštiti granice, ali da je za to potrebno mnogo ljudskih, materijalno-tehničkih i finansijskih sredstava. Najveći pritisak migranata na granicu trenutno je na Drini, na potezu između Јanje i Banje Koviljače.