latinica  ћирилица
31/07/2018 |  16:33 | Autor: SRNA

Ministarstvo isplatom podsticaja ispoštovalo dogovor

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić rekao je za Srnu da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske današnjom isplatom 3,9 miliona KM podsticaja ispoštovalo raniji dogovor i ocijenio kao odličnu mjeru isplatu premije od 200 KM za hektar posijane pšenice.
Žito - Foto: RTRS
ŽitoFoto: RTRS

- Današnji potez Ministarstva je veoma dobra mjera. Udruženje je zadovoljno, a ljudi od jutros zovu i prijavljuju da im je na račune legao novac - rekao je Bakajlić.

On kaže da isplata možda malo kasni, ali ne previše.

- Sve ovo pokazuje da postoji obostrana volja za saradnjom - rasornog ministarstva i poljoprivrednih proizvođača. Ovo je dogovoreno, Pravilnikom o podsticajima regulisano i, što je najvažnije, realizovano je. Za svaku pohvalu - istakao je Bakajlić.

On je naveo da bi bilo dobro da bude donesen pravilnik o otkupu pšenice čime bi se, uz još neke zakonske odredbe, ograničila mogućnost da mlinari i svi ostali manipulišu ljudima i cijenom.

- Ministarstvo spoljne trgovine u svemu ovome treba da se prihvati obaveze kako bi poljoprivredne proizvođače zaštitio od prekomjernog uvoza - rekao je Bakajlić, napominjući da bi to doprinijelo boljem životu poljoprivrednih prizvođača u Semberiji, kao najvećoj žitnici Srpske.

Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas, posredstvom Agencije za agrarna plaćanja Srpske, 3.937.114 KM po osnovu podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju.

Najveći dio odnosi se na isplatu premije za pšenicu, i to 200 KM po hektaru, saopšteno je iz Ministarstva.