latinica  ћирилица
01/08/2018 |  08:36 ⇒ 08:43 | Autor: RTRS

Više od hiljadu umjetnika u Nišu

Pored muzičkog programa festival "Nišvil" ovog ljeta posjetiocima nudi filmski samit, pozorišne predstave, likovni program i predstavljanje knjiga.
Niška tvrđava (foto: nemagreske.com) -
Niška tvrđava (foto: nemagreske.com)

Više od 250 programa na dvadesetak scena, uz učešće više od hiljadu izvođača iz zemlje i inostranstva biće održano na predstojećem "Nišvilu". Festival na Niškoj tvrđavi ove godine trajaće od 3. do 12. avgusta, a glavni – muzički dio programa počinje 9. avgusta, saopštio je direktor "Nišvila" Ivan Blagojević na susretu sa medijima. "Nišvil" se ovoga puta održava pod sloganom "Festival festivala", s obzirom na to da, pored dobro poznatog koncertnog i di-džej programa, predstavlja publici i druge umjetničke forme.

Blagojević je iz muzičkog programa izdvojio nastupe jednog od najcenjenijih rege sastava "Inner Circle" i čuvenog američkog saksofoniste Kenija Gereta 9. avgusta. Dan kasnije poslastica za publiku biće koncerti nekadašnjeg bubnjara Majlsa Dejvisa i DŽordža Bensona – Omara Hakima sa Rejčel Zi, odnosno sastava "Menhetn transfer" koji je ovenčan sa čak deset Gremi nagrada.

Za 11. avgust na Niškoj tvrđavi rezervisani su koncerti britanskog sastava "Mat Bjanko" i američke pevačice Nine Simon koja će nastupom obilježiti 85 godina od rođenja svoje majke, legendarne Nine Simon. Zatvaranje "Nišvila" biće u znaku svirki "DŽipsi kingsa" i "Blek art džez kolektiva".  

Dobitnik tradicionalne nagrade za životno delo koju festival dodeljuje istaknutim domaćim džez umetnicima ove godine jeste naš slavni bubnjar Lazar Tošić. Nekadašnji član Beogradskog big benda i seksteta Marković – Gut, koji je nastupio i na prvom "Nišvilu", održanom 1995, kazao je da je počastvovan nagradom za životno djelo:

– Nastupiću 9. avgusta sa svojim kvintetom na "Nišvilu", a kao specijalni gost pojaviće se trubač Marko Đorđević, najavio je Tošić, a trubač Fredi Stanisavljević, iz Big benda RTS-a, koji će, takođe, biti na sceni, nazvao je "Nišvil" pravim poduhvatom:

– Teško je organizovati jedan dobar koncert, a kamoli dovesti hiljadu izvođača. Kada sam počinjao karijeru pre 26 godina uz Lazara Tošića verovali smo da će zahvaljujući muzici sve ići nabolje, a da se bar nešto promenilo dokaz je ovaj festival kakav tada nismo mogli ni da zamislimo.   

Blagojević je naglasio i kako će 12 mladih domaćih bendova nastupiti pred direktorima stranih muzičkih festivala, što je doprinos "Nišvila” promovisanju naše scene u inostranstvu.

Pored teatarskog festivala koji se održava drugu godinu zaredom, i počinje 3. avgusta, uz učešće predstava sa četiri kontinenta, "Nišvil" obuhvata i filmski samit na kojem će biti prikazano oko stotinu ostvarenja. Iz filmskog programa izdvajaju se srpska premijera ostvarenja o operskoj divi Mariji Kalas, kao i dokumentarac "Liberation Dau", koji prati istorijski poduhvat članova sastava "Lajbah".

Film, koji će biti prikazan 5. avgusta, svjedočanstvo je gostovanja "Lajbaha" u Severnoj Koreji kada su članovi ove grupe postali prvi bend sa Zapada koji je svirao u ovoj zemlji. Dan kasnije grupa "Lajbah" održaće i koncert na Letnjoj pozornici. 

"Nišvil" organizuje i likovnu koloniju u kojoj će učestvovati dvadesetak slikara i vajara, striporamu, koja će okupiti vrsne domaće i strane strip-crtače, kao i književne sesije na kojima će biti riječi o sponi književnosti i džeza.