latinica  ћирилица
01/08/2018 |  17:27 ⇒ 22:41 | Autor: RTRS

"Galama oko Pelješkog mosta u službi predizborne kampanje"

Tužbe BiH protiv Hrvatske zbog izgradnje Pelješkog mosta, za koju se zdušno zalažu bošnjački političari, sasvim izvjesno neće biti. Potvrdili su to danas članovi bh. Predsjedništva Mladen Ivanić i Dragan Čović. I dok Izetbegović optužuje Čovića da se direktno stavlja na stranu Hrvatske, Čović odgovara da je cijela galama bošnjačkih stranaka u svrhu predizborne priče i ističe da nijedna institucija iz BiH nikada nije zatražila od Hrvatske da obustavi izgradnju Pelješkog mosta.

Ovi koji danas previše galame o interesu BiH, više je dijele nego bilo ko drugi, ističe Čović i dodaje da je na sceni utrkivanje bošnjačkih stranaka ko će više negativnog govoriti o Pelješkom mostu.

"Nijedna institucija BiH nikada nije zatražila od Hrvatske da obustavi gradnju Pelješkog mosta. Uostalom, zar bi Evropska komisija dozvolila da se 80 odsto njihovih sredstava namijeni za taj projekat da nije, sa formalno-pravne strane, sve čisto", rekao je Čović.

Na optužbe Izetbegovića da se direktno stavio na stranu Hrvatske, Čović odgovara da je cijela priča o mostu u svrhu izborne kampanje. Uz već poznati stav da je dobro da se taj projekat gradi i da je u interesu cijele BiH, Čović odbacuje bilo kakvu mogućnost tužbe protiv Hrvatske.

"Ne vidim nikakve mogućnosti da neko pokrene tužbu u ime BiH protiv bilo koga. Znaju se procedure. Da neko želi da zakuha, i ljeto i jesen učini toplijim, to razumijem, ali ko im je branio do sad da to urade. Vjerujte da je to samo isključivo predizborna kampanja", kaže Čović.

Čović je istakao i da Pelješki most nije tema njegovog večerašnjeg sastanka sa premijerom Hrvatske Andrejem Plankovićem, ali da će ga, ako bude tražio, informisati o stajalištima u BiH o kojima i sam Plenković i te kako zna, s obzirom da mu je prvo pisao predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Zvizdić je u pismu zahtijevao da obustavi gradnju, a zatim ga je njegov zamjenik Vjekoslav Bevanda u pismu upoznao kako je riječ o jednostranom Zvizdićevom aktu koji ni na koji način ne predstavlja službeni stav Savjeta ministara. Nije riječ o službenim, već isključivo ličnim i stavovima njegove stranke SDA, naveo je Bevanda.

Razdor na bošnjačko-hrvatskoj relaciji u vezi sa ovim pitanjem, evidentno je sve dublji.

Ministar pravde BiH Јosip Grubeša ističe on prije gotovo godinu napisao pismo vlastima Hrvatske u kojem je, kako kaže, naveo da nema nikakvih pravnih prepreka oko izgradnje Pelješkog mosta.

Istovremeno, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović smatra da se sporna pitanja trebaju rješavati u paketu.

"Smatram vrlo važnim da se istovremeno rješava pitanje izgradnje Pelješkog mosta i nemam nikakv problem s tim, a s druge strane sasvim je legitimno da ova zemlja traži da se riješi pitanje izlaska na otvoreno more. Mislim da je najbolje da to rješavamo u paketu", rekao je Šarović.

Ostaje još samo pitanje ko je u stanju uopšte da riješi ovaj Gordijev čvor, jer se stavovi ne pomjeraju ni za milimetar, a BiH nastavlja da se samoobmanjuje i uveliko priprema za izbore – i to pravo preko Pelješkog mosta.