latinica  ћирилица
01/08/2018 |  19:21 ⇒ 02/08/2018 | 15:40 | Autor: RTRS

Migranti ozbiljan problem, institucije na nivou BiH omanule

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je za ATV da je migrantska kriza pokazala da su omanule sve nadležne institucije na nivou BiH.
Željka Cvijanović (foto: Siniša Pašalić) -
Željka Cvijanović (foto: Siniša Pašalić)

- Migranti su ozbiljan problem. Svi oni koji su na nivou BiH bili zaduženi da se bave ovim pitanjem su omanuli. Činjenica je da /predsjednik SDS-a Vukota/ Govedarica brani nešto što je neodbranjivo. Oni ne žele ili nisu sposobni da vide razmjere tog problema. Oni su navikli da se svim pitanjima bave na način da je to samo neko najobičnije politikantstvo, a činjenica da imate ljude koji ulaze kada hoće i prelaze granicu gdje hoće, nose sa sobom bezbjednosne i ogromne zdravstvene rizike - to izgleda nikome ne predstavlja naročit problem - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da bi koordinaciono tijelo koje je predložila Vlada Republike Srpske trebalo da evidentira svakog migranta i da se oni brzo upućuje na lokacije koje su predviđene kao centri za njihov smještaj.

- Nema kretanja i zadržavanja migranata po Republici Srpskoj. Više institucija i ljudi upoznatih sa situacijom treba da se uhavati u koštac sa problemom migranata. To tijelo nismo ranije uspostavili jer smo se nadali da će organi na nivou BiH početi da rade svoj posao. Oni su neozbiljni i sa podacima koji su vrlo različiti, a koje iznose različiti zvaničnici. To pokazuje da oni ne upravljauju problemom, a zemlja koja ne upravlja svojom granicom je nikakva zemlja - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da nezadovoljstvo izazivaju neozbiljne izjave opozicije - onih koji su u institucijama na nivou BiH i predsjednika političkih partija u Srpskoj kao što je Govedarica.

- Oni pokušavaju da nađu pokriće za nečinjenje onih koji su trebali da čine vrlo ozbiljne stvari. Vjerujem da će naše koordinaciono tijelo biti na čelu realizacije svih zaključaka koji je donijela Vlada Srpske. Sve što se trenutno dešava pokazuje koliko smo bili u pravu kada smo donijeli te zaključke i rekli da nema zadržavanja migranata u Srpskoj i da Savjet ministara ne može određivati koje su lokacije u Republici Srpskoj pogodne za smještaj migranata, a da nas nisu pitali i dobili saglasnost za to - rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka Srpske je rekla da situacija u Bihaću i njegovoj okolini pokazuje koliko je stanje alarmantno, ali da, uprkos tome, žele da smjeste migrante u opštine u kojima žive srpski povratnici u Federaciju BiH.

- Depresivno i jadno izgleda plan da u područje gdje su se malobrojni Srbi uspjeli vratiti šaljete migrante. To je dodatni udar na povratnike srpske nacionalnosti koji su teškom mukom obezbijedili kakve-takve uslove za život, koji je veoma težak. Mnoga sela još nemaju struju, niti su povratnicima obezbijeđene elementarne stvari i sada treba još da tamo budu smješteni migranti sa svim rizicima koje nose - rekla je Cvijanovićeva.