latinica  ћирилица
01/08/2018 |  21:52 ⇒ 02/08/2018 | 07:36 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad proslavlja krsnu slavu; Prenos osveštanja Hrama na RTRS

Stanovici Mrkonjić Grada večeras su na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića Mrkonjića, proslavili slavu opštine i 11. Mrkonjićke brigade.
Željka Cvijanović u Mrkonjić Gradu - Foto: RTRS
Željka Cvijanović u Mrkonjić GraduFoto: RTRS

Slavski obred predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uz sasluženje više vladika Srpske pravoslavne crkve. Obilježavanju krsne slave opštine prisustvovala je i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

U mrkonjićkoj opštini u proteklih godinu dana realizovani su značajni projekti u oblasti infrastrukture, ali i u privredi. Јedan od glavnih projekata u narednom periodu je toplifikacija opštine.

Načelnica opštine Mrkonjić Grad, Divna Aničić rekla je da je taj projekat vrijedan oko 3,5 miliona KM.

Premijerka Srpske je rekla da je zadovoljna razvojem ove opštine, koja je jedna od uspješnijih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Ona je naglasila da od aktivizma lokalnih vlasti često zavisi nivo ulaganja koji se obezbjeđuje od republičkih institucija.

- U Mrkonjić Gradu se realizuju infrastrukturni projekti, obnavljaju školski objekti, ulaže se u privredu i stvaraju pretpostavke za otvaranje novih pogona. Sve smo to zajedno radili - republička i lokalna vlast. Nadam se da ćemo tako i nastaviti. Ovo je način da pokažemo da često sarađujemo sa lokalnim zajednicama, a za Mrkonjić Grad mogu da kažem sve najbolje - naglasila je Cvijanovićeva.

U Mrkonjić Gradu danas je obilježana i 26. godišnjica formiranja 11. Mrkonjićke brigade. Služen je parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske i položeni vijenci na spomen-obilježje masovne grobnice i centralni spomenik na Trgu srpske vojske.

Sutra- na Ilindan, biće osveštan Hram Svetog Save, a tim povodom ovu opštinu posjetiće patrijarh srpski Irinej, brojni episkopi, kao i iguman manastira Hilandara, Metodije. Osveštanju Hrama prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Osveštanje Hrama prenosiće naša televizija od 9.00 časova.