latinica  ћирилица
01/08/2018 |  22:10 ⇒ 02/08/2018 | 10:53 | Autor: RTRS

Stevandić: BiH nije Njemačka, nema resurse za prihvat migranata (VIDEO)

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je, u emisiji Telering Radio-televizije Republike Srpske, da BiH nema resurse za prihvat migranata, te da se danas suočava sa velikim problemom na koji je predsjednik Srpske Milorad Dodik ranije upozorio.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- Dodik je prije dva i po mjeseca rekao da je to opasno i da će se migrantska kriza preliti, ali njegova upozorenja nisu shvaćena. Sada je to postalo problem. /Ministar bezbjednosti BiH/ Dragan Mektić je dobio osude iz FBiH i u Sarajevu je "mudro" odlučeno da se migranti usmjeravaju tamo gdje federalni faktori, oličeni u Bakiru Izetbegoviću, imaju najviše problema, a to su Velika Kladuša i srpska sela u Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu, kako bi se Srbima napravio problem - rekao je Stevandić.

On je naglasio da BiH ne može da se ponaša kao Njemačka, jer nema mogućnosti i novac za prihvat migranata, te da pravi sebi ogroman problem koji će u narednih 50 godina odrediti način života u ovoj zemlji.

Komentarišući pitanja PDP-a upućena MUP-u Srpske o tome ko profitira od migranata, Stevandić je podsjetio da je za granicu nadležna Granična policija BiH.

- PDP vrši vlast na nivou BiH, a ne zna da je za migrante zadužena Granična policija, a ne MUP Srpske. Ne razumijem to neznanje i potrebu da se za sve krivi MUP Republike Srpske. MUP optužuju za formiranje paravojnih formacija, trgovinu drogom, trgovinu migrantima, a vidimo da ništa od tog apsolutno nije tačno. Šta je sljedeće? - pita Stevandić.

Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske, smatra da je cjelokupno djelovanje Saveza za promjene zasnovano na napadima na vlast i institucije Srpske.

- SzP treba da doživi hladan tuš na izborima u oktobru i da izgubi sa velikom razlikom, te da se reorganizuje i shvati da mora da ponudi alternativu, a ne da koristi svaku priliku da "ratuje" protiv Milorada Dodika, Željke Cvijanović, Narodne skupštine i RTRS-a - naglasio je on.

Prema njegovim riječima, umjesto da ponudi novu ekonomsku politiku i viziju vođenja države, opozicija svaki događaj usmjerava na taj "rat", raspirujući srpski sukob.

- Narod to ne voli. To ne vodi novim radnim mjestima i stabilnosti, već raspiruje sukob. Ovo što je SzP radio protekle četiri godine je raspirilo velikobošnjačke ambicije, omogućivši im da koriste taj sukob - istakao je Stevandić.

On je naveo da u Republici Srpskoj postoje dva koncepta- jedan koji zastupa Milorad Dodik i Željka Cvijanović te stranke okupljene u patriotski blok, i drugi koji zastupa Savez za promjene.

- Prvi koncept počiva na očuvanju samostalnosti Srpske, dejtonske strukture i mogućnosti da Srpska odlučuje o svojoj sudbini. S druge strane je koncept SzP, koji provodi politiku artikulisanu u Sarajevu i koju će nametati Banjaluci, što se podudara sa interesima međunarodnih centara moći. To dovodi do trajne nestabilnosti i podjela u srpskom narodu - smatra Stevandić.

On je naglasio da vlast u Srpskoj i srpski predstavnici na nivou BiH moraju da se vode istim principima.

Govoreći o odnosima sa političkim Sarajevom, Stevandić je poručio da priče o ukidanju Republike Srpske vode ka njenoj nezavisnosti.

- Ako hoćete da se Republika Srpska ne otcijepi, nemojte pričati o njenom ukidanju. Ne možete da nam nametnete dalji prenos nadležnosti, ukidanje ili centralizaciju. Ne pokrećite takve priče, nećemo ni mi ove o nezavisnosti - zaključio je Stevandić.