latinica  ћирилица
01/08/2018 |  22:40 | Autor: SRNA

Čović čestitao Plenkoviću početak gradnje Pelješkog mosta

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je danas na sastanku sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem da će se puni značaj izgradnje Pelješkog mosta pokazati tek u budućnosti, jer je to projekat od nadnacionalnog značaja, koji ne povezuje samo teritoriju Hrvatske, već i region i EU.
Čović-Plenković - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Čović-PlenkovićFoto: www.predsjednistvobih.ba

Čović je čestitao Plenkoviću početak gradnje Pelješkog mosta i ocijenio da je to trenutno najveći i najznačajniji projekat na ovim prostorima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Čović, koji se u Zagrebu sastao sa Plenkovićem i ministrom spoljnih poslova Hrvatske Marijom Pejčinović Burić, rekao je da je dosadašnja trgovinska razmjena BiH i Hrvatske veća od dvije milijarde evra, što je pokazatelj kontinuiranog jačanja privrednih veza.

Na sastanku je razgovarano i o migracionoj krizi koja je naročito vidljiva na sjevernoj granici BiH sa Hrvatskom, kao i o aktivnostima u vezi sa skorom realizacijom nekoliko zajedničkih projekata EU koji imaju za cilj razvoj tješnje saradnje.

Ocijenjeno je da je neophodno jačati saradnju nadležnih tijela BiH i Hrvatske kako bi se ovaj problem rješavao na zadovoljavajući način, uz poštivanje najviših humanitarnih i bezbjednosnih standarda i u skladu sa interesima dvije zemalje, regiona i EU.

Sagovornici su zaključili da je prioritet snažno ubrzavanje procesa evropskih integracija, kao preduslova normalizacije odnosa u BiH i obnove punog reformskog zamaha.

Na sastanku je istaknuto da je osnovni preduslov vladavine prava uspostavljanje institucionalne jednakopravnosti hrvatskog naroda sa ostala dva naroda, odnosno poštivanje ustavnog načela legitimnog predstavljanja zasnovanog na principu konstitutivnosti naroda.