latinica  ћирилица
02/08/2018 |  16:01 ⇒ 18:22 | Autor: RTRS

Opština Pelagićevo obilježila krsnu slavu

Opština Pelagićevo danas obilježava krsnu slavu, Svetog Proroka Iliju. Sumirani su ostvareni rezultati za četvrt vijeka postojanja. Počast je odata stradalim u proteklom ratu.

Pelagićevo, koje broji 7.500 stanovnika, na Ilindan je obilježilo 25 godina od osnivanja Opštine. Glavni prihodi su iz agrara, ali se afirmišu i turizam i kultura u kojima mladi vide svoju šansu.

Nikola Kašterović, grafičar iz ovog grada, kaže da sama činjenica što žive u mjestu gdje je rođen Vaso Pelagić, treba da bude podsticaj za razvoj kulture.

Relizovani su projekti navodnjavanja, sportska dvorana, spomen-soba, centralni spomenik, ambulanta. Zvršvaju i objekat kulturno-adminstrativnog centra.

"Mogu sa ponosom da kažem da su ljudi, koji su oformili opštinu Pelagićevo, oformili sve institucije koje su potrebne za funkcionisanje opštine, tako da možemo stvoriti još bolji ambijent za rzavoj privrede", istakao je predsjednik Skupštine opštine Pelagaićevo Slavko Tešić.

Simo Stakić, načelnik opštine Pelagićevo, kaže da će na dan obilježavanja 25 godina postojanja ove opštine, administracija lokalne uprave preseliti u novu zgradu.

Opština Pelagićevo formirana je godinu dana kasnije od Republike Srpske. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu iz ove opštine stradalo je 85 boraca kojima se na dan slave Svetog Ilije odaje počast.

Vlada Republike Srpske do sada je u ovu opštinu uložila više od 20 milion maraka. A u toku je izgradnja poslovne zone, za koju je zainteresovan izraelski investitor, koji ima namjeru da gradi fabriku pirotehničkih sredstava.