latinica  ћирилица
02/08/2018 |  19:50 ⇒ 03/08/2018 | 11:52 | Autor: RTRS

U Bihaću ne žele migrantski centar; građani pokrenuli peticiju

Problem migranata u Bihaću ne jenjava. Svakodnevno pristiže do stotinu novih migranata, koji se smještaju u Đački dom. Gradske vlasti i građani ističu da izostaje trajno rješenje za ovaj problem. Kategorični su - ne žele migrantski centar u svom gradu.

Bihać više nije sigurno mjesto, poručuju građani. Nemaju ništa protiv migranata, ali strahuju za svoju bezbjednost zbog saznanja da u njihovom gradu boravi oko 4.500 osoba čiji identitet nije poznat. Zašto je to tako, pitanje je, kažu, za državne institucije koje su dovele do ove krize.

Priče o mogućoj izgradnji migracionog centra građani su dočekali sa ogorčenjem. Smatraju da migrantima treba pomoći, ali ne na štetu građana.

Tim povodom pokrenuta je i peticija kako bi se zaustavio smještaj migranata u gradu, dok je za narednu sedmicu najavljen i miran protest na kojem će građani, kako kažu, izraziti nezadovoljstvo trenutnom siutuacijom.

Situacija je veoma teška, poručuju u bihaćkom Crvenom krstu. Da bi prihvatili migrante koji svakodnevno pristižu morali su da podignu šatorsko naselje u neposrednoj blizini Đačkog doma. Pomoć dobijaju jedino od međunarodnih i humanitarnih organizacija u BiH.

Mišljenje svojih sugrađana dijeli i gradonačelnik Bihaća koji smatra da državne institucije nisu dovoljno uradile kako bi se kriza riješila.

"Ovo se nama nije smjelo desiti, država nije imala adekvatan odgovor na ovaj problem. Čekalo se, izgleda, da se on riješi sam od sebe, ali to se nije desilo. Problem se sve više pogoršao, pa je sada za očekivati da će Savjet ministara uraditi nešto po tom pitanju", rekao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

U BiH je do danas ušlo blizu 10.000 ilegalnih migranata, od kojih je 7.958 izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu, a nije odobren nijedan od oko 700 podnesenih zahtjeva za azil.